Plna očekávání a s úspěchem v zádech startuje ŠKODA na třetím podniku letošního šampionátu FIA ERC v Řecku. Po vítězství na rally v Lotyšsku počátkem února startuje tovární posádka Esapekka Lappi/Janne Ferm od 28. do 30. března jako bodově nejlepší (39 b.

Akropolis Rally 2014

Na startu světové klasiky v korintském zálivu jsou také kolegové z týmu ŠKODA AUTO Deutschland Sepp Wiegand a Frank Christian v dalším voze ŠKODA Fabia Super 2000.

„Akropolis je pro nás další zcela nová soutěž,“ říká Lappi. „Stejně jako téměř pokaždé tento rok půjde v první řadě o sbírání zkušeností. A s trochou štěstí můžeme zajet opět dobrý výsledek. Co tuto soutěž dělá zajímavou je změna z asfaltu na šotolinu druhý den. Nemám přitom žádnou představu, jak vypadají řecké asfaltové tratě. Rovněž jsem zvědavý na konkurenceschopnost vozů kategorie R 5.“

ŠKODA Fabia Super 2000

Také Sepp Wiegand se po pátém místě v Lotyšsku těší na novou výzvu. „Čekáme náročnou soutěž a to z důvodu měnících se podmínek,“ říká německý jezdec. Druhý den je třeba přesedlat na zcela odlišný jezdecký styl. Stejně tak se totálně změní nastavení vozu. Cílem je dojet bez problémů do cíle a navázat na dobré časy z rychlostních zkoušek v Lotyšsku“.

Rally Akropolis, desítky let součást mistrovství světa FIA WRC, je letos poprvé v kalendáři ERC. S touto změnou je spojena též změna termínu – místo tradičního června se tato klasika jede poprvé v březnu.

Po páteční kvalifikační asfaltové zkoušce (3,27 km) kolem centra soutěže ve městě Loutraki, začíná Rally Akropolis v sobotu dvakrát třemi zkouškami o celkové délce 124,62 kilometrů. V neděli je na programu 114,22 soutěžních kilometrů – vedle 1,18 km krátké divácké erzety se pojedou dvakrát tři zkoušky na šotolině.

ŠKODA Fabia R 5

V Mladé Boleslavi jdou mezitím kupředu práce na vývoji vozu Fabia R 5, následovníkovi úspěšného modelu Fabia Super 2000. Vývoji nového soutěžního auta, jehož základem bude nový model Fabia a jenž bude dle regulí FIA vybaven motorem 1.6 turbo, dává ŠKODA v roce 2014 nejvyšší prioritu. „Je to naše budoucnost motorsportu. Vstup do kategorie R 5 je pro značku ŠKODA logickým krokem,“ říká šéf ŠKODA Motorsportu Michal Hrabánek. „V současné době počítáme s homologací do poloviny roku 2015,“ dodává.