Poctou čtyřicetileté historii vozů ŠKODA s přívlastkem RS bude na letošní Rally Bohemia účast dvou současných speciálů ŠKODA Fabia Super 2000 v designu historických modelů ŠKODA 180 RS a ŠKODA 200 RS. Oba jezdci, Jan Kopecký i Sepp Wiegand, chtějí s těmit

ŠKODA 180 RS a ŠKODA 200 RS

Vozy ŠKODA 180 RS a ŠKODA 200 RS jsou považovány za zakladatele úspěšné historie vozů ŠKODA RS, kterou v sedmdesátých a osmdesátých letech ovlivnily zejména legendární vozy ŠKODA 130 RS. Od roku 2000 automobilka na tuto tradici opět navazuje výrobou vozů ve verzích RS pro své zákazníky. Dosavadním vrcholem této verze je nová ŠKODA Octavia RS – nejsilnější a nejrychlejší sériově vyráběná Octavia všech dob. Zkratka RS znamená ‚Rally Sport’.

„Již 40 let označuje zkratka RS mimořádně dravé, sportovní a kvalitní vozy značky ŠKODA,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje Dr. Frank Welsch. „Naším emocionálním vystoupením na Rally Bohemia podtrhujeme význam modelů RS pro naši značku a vytváříme tak most mezi minulostí a současnými sportovními modely značky,“ říká Dr. Welsch.

ŠKODA Fabia Super 2000

Jan Kopecký a Sepp Wiegand chtějí se svými vozy v retro-stylu na Rally Bohemia bojovat o vítězství. „Je skvělé jet soutěž ve své vlasti a navíc v sídle společnosti ŠKODA AUTO a současně si připomínat vynikající historii modelů RS. A nejvíce se těším na to, že budu moci zase absolvovat soutěž na asfaltu – v sérii APRC jezdíme většinou po šotolině,“ říká Jan Kopecký. V roce 2013 úřadující mistr Evropy Rally Bohemia vyhrál. V roce 2014 startuje tovární pilot značky ŠKODA zejména v Asijsko-pacifickém mistrovství (APRC). Po dvou vítězstvích a jednom druhém místě Kopecký nyní vede celkové hodnocení APRC.

Také druhý jezdec Sepp Wiegand věří, že má v Čechách dobré šance: „Tím, že jsem se v Severním Irsku a v Belgii dostal na stupně vítězů, jsem ukázal, že jezdím stále lépe. To bych samozřejmě chtěl dokázat i v domovině značky ŠKODA.“ Kromě Kopeckého a Wieganda nastoupí na start Rally Bohemia ve voze Fabia Super 2000 také italský jezdec Umberto Scandola, který startuje s podporu italského zastoupení značky ŠKODA.

ŠKODA Fabia R 5

Vedle historických reminiscencí má letošní Rally Bohemia pro značku ŠKODA velký význam i z pohledu budoucích sportovních aktivit značky. Vedoucí jezdec mistrovství Evropy a tovární jezdec značky ŠKODA Esapekka Lappi tu poprvé v soutěžních podmínkách otestuje nový přeplňovaný motor o objemu 1,6 litru pro nový speciál ŠKODA Fabia R 5, s nímž bude ŠKODA od roku 2015 startovat v mezinárodních soutěžích kategorie R 5. Lappi absolvuje vybrané úseky Rally Bohemia ve voze ŠKODA Fabia Super 2000, vybaveným novým motorem.

Nový soutěžní vůz R 5 bude dle reglementu FIA vybaven přeplňovaným motorem o objemu 1,6 litru. „Vývoj vozu Fabia R 5 zdárně pokračuje, postupujeme přesně podle plánu,“ říká ředitel týmu ŠKODA Motorsport Michal Hrabánek. „První zátěžová zkouška v podmínkách reálné soutěže je důležitým krokem na cestě k homologaci, která proběhne do poloviny roku 2015,“ dodává Hrabánek.

Rally Bohemia se koná tento víkend (11. – 12. července 2014). Účastníky čeká 12 rychlostních zkoušek o celkové délce 150,66 kilometrů. Do cíle v ulici Václava Klementa v Mladé Boleslavi, přímo proti ŠKODA Muzeu, přijedou účastníci v sobotu. Rally Bohemia je součástí mezinárodního mistrovství České republiky. ŠKODA je stejně jako v minulých letech generálním sponzorem této akce.

Víte že …

… Rally Bohemia se od svého prvního ročníku v roce 1974 až do roku 1985 jmenovala Rally ŠKODA? Česká automobilka soutěž zavedla, aby otestovala kvalitu a trvanlivost svých modelů za extrémních podmínek. První rally před 40 lety měřila plných 1.800 kilometrů, rychlostní zkoušky byly rozmístěné po celém Československu. Soutěže se účastnilo 152 posádek, z toho 72 zahraničních.

… vůz 200 RS, který v roce 1974 zahájil úspěšnou historii modelů RS, měl dvoulitrový motor o výkonu 163 koní? Maximální rychlost činila 210 km/h, převodovku dodala firma Porsche.

…pozitivní zkušenosti s vozem 200 RS vedly k tomu, že krátce poté byl vyráběn i vůz 130 RS? S tímto závodním vozem, označovaným také za „Porsche východu“, slavila ŠKODA úspěchy jak v automobilových soutěžích, tak na okruzích, značka mimo jiné dosáhla vítězství ve své třídě na Rally Monte Carlo 1977 i vítězství v mistrovství Evropy cestovních vozů v roce 1981.

… ŠKODA s vozem 130 RS v letech 1976 až 1980 pětkrát za sebou vyhrála Rally Bohemia? Třikrát z toho zvítězil Nor John Haugland.

…. Rally Bohemia byla dlouhá léta součástí soutěžního mistrovství Evropy a evropského poháru? V letech 2004, 2005 a 2013 přitom zvítězil dnešní tovární jezdec značky ŠKODA Jan Kopecký.

… v Rally Bohemia v posledních letech ŠKODA zvítězila čtyřikrát za sebou? V letech 2009 a 2010 triumfoval Fin Juho Hänninen ve voze Fabia Super 2000, v roce 2011 Belgičan Freddy Loix. Poté, co v roce 2012 nebyly vyhlášeny oficiální výsledky, vyhrál loni Jan Kopecký.

… na přelomu století zažily modely RS svou renesanci? Octavia RS, představená v roce 2000, byla díky svému výkonnému motoru, skvělým jízdním vlastnostem a sportovnímu charisma okamžitě velice úspěšná. V roce 2001 byla u příležitosti jubilea ‚100 let ŠKODA Motorsport’ vyrobena limitovaná série 100 vozů ŠKODA Octavia RS WRC Edition.

… že třetí generace modelu Octavia RS s maximální rychlostí  248 km/h je nejrychlejší sériově vyráběnou Octavií všech dob?

Číslo pro „Rally Bohemia“: 12

Na programu letošní Rally Bohemia, která je oproti předchozím letům podstatně kratší, je dvanáct rychlostních zkoušek. 150,66 kilometrů dlouhá trať vede mimo jiné do podhůří Jizerských hor. První a poslední etapou jsou atraktivní městské rychlostní zkoušky v Mladé Boleslavi, velké finále se odehraje v nejbližším okolí ŠKODA Muzea.