Začátkem září se příznivci veteránů scházejí na zbraslavském náměstí, kde startuje letos již 47.ročník Jízdy do vrchu historických vozidel Zbraslav – Jíloviště.

Před  106ti lety vítězí vozy Laurin & Klement

Historie tohoto závodu se začala psát v roce 1908, kdy se jel první ročník, který byl pořádán na závěr Pražského autosalonu. Začátek tratě byl umístěn na Zbraslavské náměstí a cíl byl po 5,5 kilometrech na kopci Cukráku před obcí Jíloviště. Na této trati se jezdilo po prašném povrchu. Až na přelomu dvacátých a třicátých let dvacátého století měla trať asfaltový nebo dlážděný povrch. Již na první ročník se dostavilo 17 motocyklů a 16 automobilů a průměrná rychlost na trati se pohybovala okolo 100 km/hod. Vítězem roku 1908 se staly vozy značky Laurin & Klement pod vedením Otty Hieronymuse.

47.ročník ZBRASLAV – JÍLOVIŠTĚ

Rok 1968 se do České historie zapsal několika milníky. Na některé vzpomínáme s hořkostí v srci, a na jiné jsme velice hrdi. Od roku 1968 se jezdí na slavné trati Zbraslav – Jíloviště jízdy pravidelnosti do vrchu, které pořádá VETERAN CAR CLUB Praha. Na letošním, již 47. ročníku se na startu objevilo přes 150 historických motocyklů a automobilů.

Boj o tisíciny vteřiny

Od sobotních ranních hodin se na Zbraslavské náměstí sjíždějí veteráni a po celé dopoledne si je návštěvníci mohou zblízka prohlédnout. S polednem již dochází k uzavření tratě a na start se postupně řadí první soutěžící.

První na trať vyjely formule v čele se Zdenkem Křivohlavým, který letos oslavil již osmdesáté narozeniny. Po formulích přišly na řadu již motocykly, za jejichž řídítky seděli například známí doktoři Jan PIRK s Velorexem a Pavel PAFKO na ČZ 125 z roku 1946.

V kategorii automobilů byly i ti největší favorité na celkové vítězství. Letošní ročník byl zase vyrovnanější než před rokem. Samy za sebe mluví čísla. Trestné body se udělují za každou tisícinu vteřiny rozdílu mezi časy obou jízd. Do jedné vteřiny rozdílu se v cíli vešlo 36 posádek. Vítězný Libor ŠIMONEK na Pierce Arrow 836 měl pouze 21 bodů.

SKODAHOME.cz na startu

Již potřetí se na start postavila posádka SKODAMOTOR veterán klubu s podporou SKODAHOME.cz ,a ač zajela rozdíl obou jízd 0,411 vteřiny, stačilo to pouze na páté místo ve skupině A5 z 24 vozů na startu.

Velká fotogalerie 47.ročník ZBRASLAV – JÍLOVIŠTĚ 2014