Výstava připomínající padesát let od zahájení výroby automobilu Škoda 1000 MB je otevřena v expozici dějin dopravy Národního technického muzea, a slavit mohou přijet i majitelé eMBéček.

ŠKODA 1000 MB

Zájemci, kteří chtějí ukázat své embéčko, mohou s ním přijet 20.9.2014 k Národnímu technickému muzeu. Budou hostem NTM a osádka vozu dostane vstup do muzea zdarma. Automobily těchto hostů budou najíždět z Kostelní ulice bránou vpravo vedle vstupního průčelí hlavní budovy (zazvonit na zvonek ostrahy) a dále vlevo za hlavní budovu, kde budou zaparkovány u otevřených vrat do expozice historie dopravy. Netřeba tedy vystupovat z vozu a doptávat se na vrátnici či pokladně,  lze jet rovnou k bráně a zde zazvonit na zvonek.

Vše vzadu

Zatímco v první polovině šedesátých let mohla většina československých občanů o vlastnictví automobilu jen nereálně snít, koncem osmdesátých let již byl nový, či ojetý automobil běžným vybavením většiny domácností.  Nejčastěji šlo o osobní vůz Škoda s motorem vzadu, kterých se v letech 1964 až 1990 vyrobilo více než tři a půl milionu.  Nebyly dokonalé, ale splnily velmi významnou historickou úlohu. Motorizovaly svoji zemi.