ŠKODA Felicia slaví jubileum: Před 20 lety sjel z výrobní linky první model značky ŠKODA po vstupu koncernu Volkswagen. Od 17. října 1994 až do roku 2001 bylo v závodech v Mladé Boleslavi, Vrchlabí a Kvasinách vyrobeno celkem více než 1,4 milionu vozů ŠKO

20 let vozu ŠKODA Felicia

ŠKODA Felicia ztělesňuje start mimořádně úspěšného rozvoje české automobilky po spojení s koncernem Volkswagen, který trvá už od počátku devadesátých let. Tři roky po vstupu koncernu Volkswagen představila ŠKODA nový vůz – následníka modelu ŠKODA Favorit. Tento nový model, který se vyráběl ve verzích hatchback, kombi, pick-up, Vanplus a Fun, se vyznačoval vyzrálou technikou, velkým vnitřním prostorem, vysokou kvalitou zpracování a moderním designem.

Začátek nové éry

V dubnu 1991 bylo potvrzeno nové spojení značky ŠKODA s koncernem Volkswagen. Pod křídly největší evropské automobilky začala razantní přeměna automobilky ŠKODA v mezinárodně úspěšnou značku. Již krátce po podpisu smlouvy byly zahájeny práce na novém modelu značky ŠKODA, který dostal název Felicia.

Se zahájením výroby modelu Felicia převzala ŠKODA AUTO i moderní západní výrobní a kvalitativní standardy. Vývoj vycházel z předchozího modelu ŠKODA Favorit, automobilka však za podpory koncernu Volkswagen provedla podstatné změny designu a techniky, zlepšila kvalitu zpracování a optimalizovala výrobní metody. První sériová ŠKODA Felicia sjela z linky mladoboleslavského závodu 17. října 1994 přesně v 10:20 hodin.

Jen o devět dní později, 26. října 1994, představila ŠKODA AUTO svůj nový hatchback veřejnosti. Trio nových vozů v barvě české trikolory slavnostně pokřtil vodou z Vltavy tehdejší pražský primátor Jan Koukal na Karlově mostě v Praze. Jeden z prvních vozů věnovala automobilka manželům Ondráčkovým, kteří měli tři čtvrtě roku stará čtyřčata.

Základní pohonnou jednotkou modelu ŠKODA Felicia byl zprvu benzinový motor o objemu 1289 cm3 ve výkonových variantách 40 kW a 50 kW. Nabídka motorizací byla ale brzo rozšířena. Od roku 1995 byl v nabídce benzinový motor 1,6 MPI (55 kW) a naftový 1,9 D s výkonem 47 kW.

Krátce po zavedení verze hatchback byla modelová řada Felicia rozšířena, když v červnu 1995 na trh vstoupil praktický a prostorný rodinný vůz ŠKODA Felicia Combi. Záhy po představení modelu kombi zahájila automobilka v srpnu 1995 v závodě Kvasiny výrobu varianty Pick-up (a uzavřeného užitkového provedení Vanplus). Později byl na bázi vozu ŠKODA Felicia Pick-up představen i derivát ŠKODA Felicia Fun, koncipovaný pro využití ve volném čase. Přes 18.500 vozů varianty Pick-up bylo navíc vyrobeno a prodáno pod označením Volkswagen Caddy.

Kvalita, bezpečnost a výbava

ŠKODA Felicia znamenala pro mladoboleslavskou automobilku zásadní krok i v oblasti kvality a bezpečnosti. Závod ŠKODA AUTO – Výroba motorů tehdy získal jako první v Mladé Boleslavi mezinárodní certifikaci ISO 9002 a automobilka se díky Felicii začala výrazně prosazovat i v rámci interních kvalitativních auditů koncernu Volkswagen. Vysokou úroveň bezpečnosti vozu ŠKODA Felicia potvrdila nárazová bariérová zkouška, provedená v roce 1995 institutem TÜV.
Jako první model značky nabídla ŠKODA Felicia zákazníkům dvojici airbagů, ABS, a k tomu i některé prvky komfortní výbavy jako je klimatizace, elektricky vyhřívaná přední sedadla a u vrcholné verze Laurin & Klement i kožené čalounění.

Úspěchy v motorsportu

ŠKODA Felicia se také úspěšně zapsala do historie mezinárodního motorsportu. V rallyovém mistrovství světa působila tři sezony od roku 1995 do roku 1997. Již v první sezoně obsadila ŠKODA Felicia Kit Car třetí místo ve své třídě, za volantem seděli jezdci Emil Triner a Pavel Sibera. V roce 1996 se umístil pilot Stig Blomqvist ve voze ŠKODA Felicia Kit Car při britské RAC Rally na senzačním třetím místě v celkovém hodnocení, v soutěžním Mistrovství světa roku 1997 ŠKODA Felicia skončila druhá ve své třídě. Následně převzal rallyové aktivity značky model Octavia WRC. 

V roce 1998 ŠKODA Felicia výrazně přepracována

V únoru 1998 došlo k výraznému přepracování modelu ŠKODA Felicia. Automobilka změnila tvary vozu podle nové designové linie značky, zavedené dva roky předtím v modelu ŠKODA Octavia.

Kariéra vozu ŠKODA Felicia se završila v roce 2001, kdy po přesně 1 401 489 vyrobených exemplářích sjel z linky ten poslední. Následníkem vozu se stal mimořádně úspěšný model ŠKODA Fabia, vyráběný již od roku 1999.