Opět se blíží doba přezouvání. Sebelepší auto se na sněhu a ledu chová neovladatelně, pokud nemá vyhovující obutí. Směs zimních pneumatik je speciálně vyvinuta pro zimní období tak, aby si zachovala mnohem lepší přilnavost k vozovce i při teplotách pod +7

Zimní pneumatiky

Dokonce platí, že čím dokonalejší vůz, tím hůře se v zimě vyrovnává s letním obutím, což potvrzuje i profesionální závodník Jan Kopecký. „Hodně lidí si myslí, že v zimě je před problémy se stabilitou vozu ochrání elektronické systémy podvozku. Skutečnost je ovšem taková, že na sněhu a ledu tyto systémy v kombinaci s letním obutím nefungují,“ vysvětluje tovární jezdec týmu Škoda Motorport. Odborníci servisní sítě Škoda radí nečekat, až uhodí mrazy, a doporučují přezout již při teplotách kolem 7 stupňů. Statistiky totiž odhalují, že 55 % všech dopravních nehod se odehraje na zimních vozovkách, kdy je riziko karambolu 6x vyšší.

Zimní výbava

Navíc v období od 1. listopadu do 31. března nasazení zimních pneumatik zakotveno legislativně. U českých silnic už sice většinou nenajdete dopravní značky se symbolem automobilu a sněhové vločky, ale pokud se mezi 1. listopadem a 31. březnem zhorší počasí, nebo lze takové zhoršení předpokládat, mohou řidiči vyjet pouze s tzv. „zimní výbavou“, tedy na zimních pneumatikách s minimální hloubkou dezénu 4 mm. Za porušení tohoto předpisu hrozí pokuta ve výši až 2 500 Kč, přestupek není bodovaný. „Stane-li se vůz s letním obutím účastníkem dopravní nehody, jeho řidič bývá automaticky označován za viníka a stále více pojišťoven v takových případech odmítá pojistné plnění,“ doplňuje Karel Starý vedoucí poprodejních služeb, Škoda Auto Česká republika.

Škoda Auto

Mimochodem, značka Škoda má pro zimní sezonu připravenu bohatou nabídku originálního příslušenství zahrnující právě i bohatý sortiment zimních pneumatik. Nejvýhodněji se jeví tzv. komplety – tedy sady ráfků obutých do zimních pneumatik. Aktuálně se nabízejí plechová i litá kola o rozměrech od 14 do 18 palců s kvalitními pneumatikami prémiových značek. Samozřejmě se dají koupit i pouze samotné pneumatiky. V rozsáhlé síti autorizovaných servisů Škoda vám je nejen prodají, ale také namontují na váš vůz a to zdarma. Samozřejmostí je také odborné poradenství.

E-shop Škoda

Široký sortiment pneumatik, disků a dalšího příslušenství je k dispozici také E-shopu Škoda, kde lze najít spoustu detailních informací o všech nabízených výrobcích, včetně aktuálních slevových akcí. E-shop umožňuje vybrat příslušenství pro konkrétní model a ročník vozu. Ať už se rozhodnete pro návštěvu servisu, nebo využijete k nákupu Škoda E-shop, oceníte program ŠKODA Pneugarance. Garanci na pneumatiku automaticky získáte pouze při koupi kompletního zimního kola. Program počítá s případy neopravitelného poškození pneumatiky z běžného provozu, včetně najetí na obrubník. Získáte s ním slevu až 70 % z ceny nové pneumatiky. Výše slevy (a doba platnosti záruky) závisí na hloubce zbytkového dezénu, přičemž limitem jsou 4 mm. Garance je poskytována jednotlivě bez ohledu na počet zakoupených pneumatik a uplatnit ji lze u kteréhokoliv autorizovaného servisu Škoda v ČR. S doživotní Zárukou mobility můžete v případě defektu, či jakýchkoli jiných potíží na cestě využít například i odtah do nejbližšího autorizovaného servisu.