Nová ŠKODA Fabia je zářivou „hvězdou“ třídy malých vozů. Třetí generace tohoto modelu zákazníky nadchla jak v provedení hatchback, tak jako kombi. Krátce po zahájení prodeje přišla automobilka ŠKODA s další novinkou. Na autosalonu v Ženevě slaví svou svět

ŠKODA Fabia Monte Carlo

„Po vydařeném vstupu modelu Fabia na trh představujeme sportovně laděnou variantu Fabia Monte Carlo, která přináší nové emoce. S atraktivním ztvárněním exteriéru vozu, sportovním interiérem a bohatou výbavou je nová ŠKODA Fabia Monte Carlo jedním z nejzajímavějších vozů ve své třídě,“ říká člen představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast technického vývoje Dr. Frank Welsch.

Zcela nově vyvinutá ŠKODA Fabia třetí generace se koncem roku 2014 stala prvním sériovým modelem značky, který vyjadřuje nové tvarosloví automobilky směřující k expresivnějšímu designu. Provedení Monte Carlo v tom pokračuje a přináší další emoce navíc. Designové prvky varianty Monte Carlo na novém modelu Fabia mimořádně vynikají a harmonicky navazují na jeho dynamické proporce. Druhá generace modelu Fabia byla prvním vozem značky ŠKODA, který byl k dispozici ve variantně Monte Carlo. Tímto modelem společnost navázala na své legendární úspěchy v rallye Monte Carlo. Pro variantu Fabia Monte Carlo se do dnešního dne rozhodlo celkem 44 600 zákazníků (ve verzích hatchback i kombi). V průběhu roku 2014 rozšířila česká automobilka paletu provedení Monte Carlo o modely Citigo, Yeti a Rapid Spaceback.

Dnes ŠKODA AUTO v této ofenzívě pokračuje novou generací modelu Fabia Monte Carlo. Toto označení je poctou 114tileté úspěšné sportovní tradici značky.

Sportovní vzhled

Nová ŠKODA Fabia Monte Carlo přijíždí na černých šestnáctipalcových kolech v designu „Italia“ z lehké slitiny. Volitelně jsou v nabídce také sedmnáctipalcová kola „Twist Star“ z lehké slitiny. Na přání může být vůz vybaven o 15 milimetrů sníženým sportovním podvozkem. Na každém B-sloupku se nachází jedna plaketa Monte Carlo. Sportovní vzhled modelu Fabia Monte Carlo zdůrazňují vhodně použité černé designové prvky. Černý je rámeček masky chladiče, stejně jako přední spoiler. Černě lakované jsou také kryty vnějších zrcátek, prahové lišty a zadní difuzor. Model Fabia Combi Monte Carlo má navíc černě lakovaný střešní nosič.

Páté dveře modelů Fabia a Fabia Combi Monte Carlo mají na horním okraji spoiler lakovaný v barvě vozu. ŠKODA nabízí pro výbavu Monte Carlo jedenáct barev: červenou Corrida, bílou Candy, bílou Moon, šedou Steel, žlutou Spring, bílou Laser, modrou Race, stříbrnou Brilliant, černou Magic, šedou Metal a zelenou Rallye.

Okno pátých dveří a zadní boční okna jsou tmavě tónovaná (SunSet), stejně jako velká panoramatická prosklená střecha. S rozměry 1 576 mm × 1 090 mm (kombi: 1 834 mm × 1 090 mm) a s průhlednou plochou 1 072 mm × 760 mm (kombi: 1 135 mm × 760 mm) propouští panoramatická střecha do interiéru vozu dostatek světla a otevírá posádce volný výhled na oblohu.

Interiér: Elegantní černý dekor

Sportovně laděný charakter má i interiér nového modelu Fabia Monte Carlo. Dynamickou atmosféru definuje černá barva, černý je i strop a vnitřní obložení sloupků. Středový panel má krycí rámeček v designu „Cherry-Red“. Tříramenný sportovní volant je potažený černou perforovanou kůží, akcent tvoří červené obšití. Hlavice řadicí páky a madlo ruční brzdy jsou také potažené černou kůží s červeným obšitím. Řidič i spolujezdec se mohou posadit do nových sportovních sedaček s individualizovanými potahy v černo-červeno-šedém designu a šedými podélnými pruhy. Přední prahy jsou osazeny krycími lištami Monte Carlo.

Černé vkládané koberečky jsou obšité červeným stehem, přední prahové lišty nesou logo Monte Carlo. Dekor palubní desky zaujme speciálním provedením Monte Carlo s vloženým černě lakovaným prvkem. Charakteru sportovního vozu odpovídají i pedály s nerezovými kryty.

Široká paleta motorů

S výjimkou agregátu 1,0 MPI/44 kW je pro variantu Fabia Monte Carlo k dispozici celá motorová paleta modelu Fabia, tedy tři zážehové a dva vznětové agregáty. Výkonnostní spektrum motorů sahá od 55 kW (75 k) po 81 kW (110 k). V porovnání s předchozím modelem klesla spotřeba a emise CO2 modelu ŠKODA Fabia až o 17 %. Nové motory modelu Fabia se sníženou spotřebou splňují novou emisní normu EU 6. Jsou sériově vybaveny systémem Start-Stop a rekuperací brzdné energie. Převodovky jsou manuální nebo automatizované DSG.

Bohatá výbava

Výbava modelu Fabia Monte Carlo vychází ze stupně „Ambition“. Ten obsahuje řadu bezpečnostních, komfortních a technických inovací, které byly dosud vyhrazené především vozům vyšších segmentů. Za svou bezpečnostní výbavu získala ŠKODA Fabia koncem roku 2014 v bariérovém testu NCAP nejlepší možné hodnocení v podobě pěti hvězdiček – jako jediný ze 14 malých vozů, testovaných v roce 2014.

Pro země Evropské unie nabízí nová ŠKODA Fabia Monte Carlo sériově bezpečnostní systémy XDS+ (rozšířená funkce elektronické uzávěrky diferenciálu), Speedlimiter (omezovač rychlosti) a elektronickou kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách. V případě nehody posádku chrání šest airbagů. Součástí standardní výbavy vozů Fabia Monte Carlo a Fabia Combi Monte Carlo jsou LED světla pro denní svícení a mlhová světla.

Do sériové výbavy nového modelu Fabia Monte Carlo patří také multikolizní brzda jako součást standardně dodávaného systému elektronické kontroly stability (ESC). Ta snižuje riziko následných kolizí po prvním nárazu.

Pro země Evropské unie je ŠKODA Fabia Monte Carlo sériově vybavena systémem Front Assistant a integrovanou funkcí nouzové brzdy. Systém pomocí radaru permanentně sleduje odstupu od vozů vpředu a zasáhne, pokud jej vyhodnotí jako nedostatečný. Volitelně jsou k dispozici systémy Driver Activity Assistant (identifikace únavy řidiče) a asistent pro rozjezd do stoupání Hill Hold Control.

Přesvědčivá je komfortní výbava nové generace modelu Fabia Monte Carlo. Její součástí jsou sériově mimo jiné elektricky ovládaná přední okna, elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, výškově nastavitelná sedačka řidiče a centrální zamykání. Součástí volitelné výbavy jsou mimo jiné automatický systém odemykání a startování KESSY, kontrola odstupu při parkování vpředu a vzadu, dešťový a světelný asistent a elektronicky řízená klimatizace Climatronic.

Nová ŠKODA Fabia Monte Carlo se může proměnit v „chytrý telefon na čtyřech kolech“. Zákazník bude moci vybírat ze čtyř nových systémů infotainmentu. Vrcholným prvkem vyšších variant je možnost využívání specifických aplikací chytrého telefonu prostřednictvím rozhraní MirrorLinkTM, Apple CarPlay a Android Auto. Na přání je k dispozici i vlastní rozhraní značky ŠKODA s označením SmartGate, umožňující zobrazení některých dat vozu v určitých aplikacích chytrého telefonu.