Společnost ŠKODA AUTO v roce 2015 oslaví 120. narozeniny a 110. výročí zahájení výroby automobilů. U příležitosti tohoto dvojího jubilea představí česká automobilka na letošním autosalonu v Ženevě nové atraktivní akční varianty „Edition“ pro modely Fabia

ŠKODA „Edition“

Automobilka ŠKODA je jednou z nejstarších na světě. V roce 2015 oslaví své 120. narozeniny. V prosinci 1895 zahájili v Mladé Boleslavi průkopníci motorismu a zakladatelé automobilky Václav Laurin a Václav Klement nejprve výrobu jízdních kol, poté motocyklů a nakonec i automobilů. Před 110 lety, v roce 1905, byl vyroben první automobil značky Laurin & Klement Voiturette A. Jednalo se o malý vůz, poháněný dvouválcovým motorem o výkonu 7 koňských sil. Roku 1925 došlo k fúzi firmy Laurin & Klement se Škodovými závody v Plzni, čímž vznikl nový podnik ŠKODA AUTO se sídlem v Mladé Boleslavi.

Tato jubilea jsou velmi skvělou příležitostí k oslavě a pádným důvodem pro zavedení nových atraktivních variant vozů automobilky ŠKODA. Akční verze „Edition“ pro modelové řady Fabia, Rapid, Octavia a Yeti vychází z výbavové linie Ambition.

„ŠKODA je hrdá na svou historii“, říká Werner Eichhorn, člen představenstva společnosti ŠKODA za oblast prodeje a marketingu. „Na základě naší úspěšné historie jsme se v posledních letech vyvinuli ve výrobce automobilů mezinárodního významu a dnes nabízíme nejatraktivnější paletu modelů značky ŠKODA všech dob. Nové akční modely „Edition“ jsou připomínkou našich začátků, přesvědčí svým skvělým vzhledem a rozsáhlou výbavou“, dodává Eichhorn.

Nové modely ŠKODA „Edition“ mají v sériové výbavě atraktivní designové prvky.

V exteriéru se jedná o tyto novinky:
* kryty vnějších zpětných zrcátek v barvě vozu
* antracitová kola Bicolor z lehké slitiny s leštěným designem
* mlhové světlomety vpředu
* tónované zadní sklo a zadní boční okna (SunSet).

Akční model na první pohled identifikuje plaketa „Edition“ , umístěna na obou B-sloupcích (Fabia, Rapid), resp. na blatnících (Octavia, Yeti).

Zajímavé designové a výbavové prvky nabízí provedení „Edition“ i v interiéru:
* malý kožený paket pro tříramenný volant, hlavici řadicí páky a madlo páky ruční brzdy, potažené kůží se šedým obšitím
* nově uspořádaný sdružený panel přístrojů s chromovaným lemem kolem otáčkoměru a tachometru, šedým pozadím a novým designem přístrojů
* exkluzivní textilní potahy sedaček s šedým obšitím
* dekor v imitaci kartáčovaného hliníku
* textilní vkládané koberečky se šedým obšitím
* plaketa „Edition“ na hlavici řadicí páky a na palubní desce

ŠKODA Fabia „Edition“ a ŠKODA Fabia Combi „Edition“

ŠKODA Fabia v listopadu 2014 definovala nová měřítka ve třídě malých vozů a Fabia Combi oslavila svou premiéru v polovině ledna 2015. V obou karosářských verzích spojuje třetí generace tohoto modelu emocionální design s moderní technikou. V provedení akčního modelu „Edition“ přijíždí Fabia a Fabia Combi sériově na šestnáctipalcových kolech z lehké slitiny v designu „Italia“. Volitelně jsou k dispozici sedmnáctipalcová kola, taktéž z lehké slitiny, v designu „Twist Star“ . ŠKODA Fabia „Edition“ je v nabídce ve všech odstínech vrchního laku, které jsou k dispozici pro základní model, a ve všech motorizacích modelu Fabia.

Fabia „Edition“ a Fabia Combi „Edition“ přesvědčí atraktivní sériovou výbavou. Pokud jde o bezpečnost, mají vozy pro země Evropské unie ve výbavě elektronickou uzávěrku diferenciálu XDS+, Speedlimiter (omezovač rychlosti) a elektronickou kontrolu tlaku vzduchu v pneumatikách. Maximální pasivní bezpečnost zajistí ve výbavě pro země Evropské unie šest airbagů, tříbodové bezpečností pásy na všech pěti místech, signalizace zapnutí bezpečnostních pásů pro přední sedadla (akustická a optická) a zadní sedadla (optická).

Vůz kromě toho disponuje i řadou komfortních prvků. Fabia „Edition“ a Fabia Combi „Edition“ mají mimo jiné vyhřívaná a elektricky seřiditelná vnější zpětná zrcátka, elektricky ovládaná okna vpředu, výškově nastavitelnou sedačku řidiče a centrálním zamykání.

ŠKODA Rapid „Edition“ a ŠKODA Rapid Spaceback „Edition“

Rapid sedan i hatchback Rapid Spaceback patří mezi nejatraktivnější kompaktní vozy na trhu. V roce 2014 se prodeje modelové řady Rapid zvýšily o 113,3 % na 221 400 vozů. Modelová řada se tak stala druhým nejprodávanějším vozem značky hned po modelu Octavia. Jako akční model „Edition“ si Rapid a Rapid Spaceback přináší celou řadu výbavových prvků. Rapid Edition přijíždí na šestnáctipalcových kolech „Italia“ z lehké slitiny nebo volitelně na sedmnáctipalových kolech „Savio“, taktéž z lehké slitiny a ve všech barevných odstínech dostupných pro modelovou řadu Rapid. Akční model je k dispozici se všemi motorizacemi řady Rapid.

U modelů Rapid a Rapid Spaceback je již od počátku kladem velký důraz na bezpečnost. Akční model „Edition“ nabízí pro země Evropské unie šest airbagů, pět tříbodových bezpečnostních pásů, předepínače bezpečnostních pásů vpředu, signalizaci zapnutí bezpečnostních pásů vzadu, ABS a ESC. Z nabídky komfortních prvků disponují akční modely Rapid „Edition“ mimo jiné centrálním zamykáním s dálkovým ovládáním, výškově stavitelným sedadlem řidiče nebo elektrickým ovládáním předních oken.

ŠKODA Octavia „Edition“ a ŠKODA Octavia Combi „Edition“

Třetí generace modelu Octavia, uvedená v roce 2013, je trefou do černého a třídou sama pro sebe. V loňském roce se v západní Evropě prodej tohoto bestselleru zvýšil o 22 %. Třetí generace je nejlepší Octavií všech dob a nabízí kvality vozů střední třídy za cenu vozu kompaktního. Octavia „Edition“ je sériově vybavena sedmnáctipalcovými koly z lehké slitiny „Hawk“, volitelně lze vůz vybavit koly „Harmony“ o průměru osmnáct palců, taktéž z lehké slitiny. Akční modely Octavia „Edition“ disponují bohatou výbavou. Komfortní výbava zahrnuje klimatizaci, elektricky nastavitelná a vyhřívaná vnější zpětná zrcátka, elektricky ovládaná okna vpředu, centrální zamykání s dálkovým ovládáním a multifunkční displej (palubní počítač).

V zemí Evropské unie se Octavia „Edition“ a Octavia Combi „Edition“ standardně nabízí se sedmi airbagy včetně kolenního airbagu řidiče. Všech pět členů posádky v případě kolize zadrží tříbodové bezpečnostní pásy. Octavia „Edition“ má v zemích Evropské unie v sériové výbavě systém ESC včetně multikolizní brzdy. Ta po zaznamenání kolize vůz automaticky zabrzdí.

Octavia „Edition“ a Octavia Combi „Edition“ jsou k dispozici ve všech barvách modelové řady Octavia. S výjimkou motoru 1,6 MPI/81 kW, varianty GreenLine a zemním plynem poháněného verze Octavia G-TEC jsou pro akční model k dispozici všechny motorizace řady Octavia.

ŠKODA Yeti „Edition“ a ŠKODA Yeti Outdoor „Edition“

Od rozsáhlého přepracování tohoto modelu v roce 2013 je ŠKODA Yeti poprvé k dispozici ve dvou variantách jako elegantní a stylová ŠKODA Yeti ideální do městského provozu a jako dobrodružněji laděná ŠKODA Yeti Outdoor. Model Yeti se na celém světě těší stále větší oblibě. V roce 2014 dodala společnost ŠKODA svým zákazníkům na celém světě 102 900 vozů Yeti, to představuje nárůst o 24,8 %. ŠKODA Yeti „Edition“ nabízí sedmnáctipalcová kola v designu „Annapurna“ (Yeti) nebo „Matterhorn“ (Yeti Outdoor) z lehké slitiny. V nabídce jsou všechny odstíny s výjimkou barvy hnědá Magnetic.

Pokud jde o bezpečnost, je vůz pro země Evropské unie k dispozici se systémy ESC a ABS a sedmi airbagy včetně kolenního airbagu řidiče. V případě nehody zadrží cestující na všech místech tříbodové bezpečnostní pásy.