Stejně jako kdysi slavný novinář, skaut a cestovatel F. A. Elstner, chce se i dvojice českých skautů, Jakub Pejcal (26) a Aleš Cahlík (23), vydat na konec světa. A to doslova. V dnes již legendárním voze Škoda 120L vyrazí o letních prázdninách z České rep

JAPONSKO ŠKODOVKOU

Dvojice svou výpravou naváže na expedici do rumunského Banátu ze srpna loňského roku. Mladí cestovatelé věří, že jejich projekt pomůže propagaci skautingu a jeho myšlenek doma i v zahraničí. „Chceme ukázat světu schopnosti našich skautů a kvalitu českých výrobků,“ zmiňuje k projektu Jakub, jehož domácím střediskem jsou Divočáci v Jihlavě. Trasu dlouhou 13 000 kilometrů, vedoucí přes Polsko, Pobaltské země a Rusko absolvují za téměř dva měsíce. Skautský projekt JAPONSKO ŠKODOVKOU je neziskový a zaštiťuje jej organizace Junák – český skaut, z.s.

Skautské setkání Jamboree

Cílem výpravy je dvoutýdenní skautské setkání Jamboree, které se letos koná od 28. července do 8. srpna poblíž japonské Hirošimy. Jamboree pořádají skauti na různých místech světa již od roku 1920 pravidelně po 4 letech. Hlavním smyslem Jamboree je poznávání lidí různých národností, kultur, jazyků a náboženství. Pro skauty je to příležitost, jak navázat nová přátelství, zdokonalit se v angličtině či jiném jazyce a poznat mezinárodní rozměr skautingu.

ŠKODA 120 L “M” z roku 1986

V současné době oba pracují na opravách a přípravě expedičního vozu. „Škodovku jsme si vybrali z důvodu dostupnosti a konstrukční jednoduchosti. Tu jistě při případných opravách oceníme,“ shodují se oba cestovatelé.

Přípravy, deníkové záznamy i samotný průběh cesty můžete sledovat prostřednictvím internetu, na facebooku: JAPONSKODOVKOU základní informace o projektu lze také dohledat na webové stránce www.japonskodovkou.cz.

Nejen mediálním partnerem je portál ŠKODA.NEVĚDĚT…, který provozuje weby SKODAHOME.cz, SKODAKLASIK.cz a VW-scene.cz.