Arcibiskup pražský a primas český Dominik kardinál Duka se stává dalším významným představitelem veřejného života, který přesedá do nového vozu ŠKODA Superb. Na Arcibiskupství pražském slavnostně převzal vlajkovou loď mladoboleslavské automobilky, které v

ŠKODA Superb

Jeho Eminence Dominik kardinál Duka má tradičně vřelý vztah k automobilům mladoboleslavské značky, od nástupu na svatovojtěšský stolec mu v úřadě sloužila ŠKODA Superb předchozí generace. „Jsem potěšen, že mohu i nadále využívat služeb vozu domácí provenience. Předchozí Superb byl velmi prostorným, spolehlivým a pohodlným automobilem, který mi přirostl k srdci. Věřím, že ten nový bude ještě lepší,“ řekl u příležitosti převzetí vozu kardinál Duka. Kardinál při slavnostním předání nový vůz posvětil a pronesl žehnací modlitbu.

„Naplňuje nás hrdostí, že jedním z uživatelů nového modelu ŠKODA Superb je nejvyšší představitel katolické církve,“ uvedl při slavnostním předání Miroslav Bláha, vedoucí prodeje ŠKODA AUTO Česká republika.

Novou limuzínu pražského arcibiskupa pohání nejvýkonnější z palety pohonných jednotek modelu Superb, motor 2,0 TSI/206 kW v kombinaci se šestistupňovou převodovkou DSG a pohonem všech kol prostřednictvím spojky Haldex páté generace. S působivým točivým momentem 350 Nm dostupným v rozsahu od 1 700 do 5 600 min-1, zrychluje Superb z 0 na 100 km/h za pouhých 5,8 s a dosahuje maximální rychlosti 250 km/h. Interiér je vyveden v hnědé kůži, exteriér v černé barvě Magic s perleťovým efektem. Superb v provedení L&K je vybaven nejmodernějšími bezpečnostními a komfortními prvky a držákem arcibiskupské standarty, jeho Eminence může využívat například vysokorychlostního internetového připojení během jízdy. Špičkový komfort odpružení a vysokou úroveň aktivní bezpečnosti zajišťuje adaptivní podvozek DCC s možností volby jízdního režimu, kterým je nový Superb vybaven jako první vůz značky ŠKODA v historii. Tyto přednosti nyní kromě prezidenta České republiky Miloše Zemana ocení rovněž Jeho Eminence Dominik kardinál Duka.

Nejlepší možnou ochranu posádky zajišťuje v součinnosti s tuhou karoserií a cíleně optimalizovanými deformačními zónami také devět airbagů. Ke zvýšení aktivní bezpečnosti přispívá nová modulární platforma MQB-B, která má zásluhu na vynikající stabilitě podvozku. ŠKODA Superb znovu potvrdila svou příslušnost k elitě v nedávných nárazových testech Euro NCAP, v nichž dle nové zpřísněné metodiky získala plný počet 5 hvězd.