AMI se v roce 2016 konat nebude a tím jsme nuceni ukončit i naši soutěž SOUTĚŽ o VIP vstup s noclehem na autosalon AMI v Lipsku bez vyhlášení výherců, čímž se všem co soutěžili upřímně omlouváme.

V posledních dnech bohužel řada vystavovatelů stornovala svoji objednanou a řádně smluvně podchycenou veletržní účast. Z tohoto důvodu bylo dnešního dne společností Leipziger Messe a Svazem mezinárodních výrobců motorových vozidel (VDIK e.V.) učiněno rozhodnutí veletrh AMI 2016 nepořádat. Odborný veletrh new mobility 2016 a kongres VDIK „Alternativní pohony“ se na lipském výstavišti konat budou.

„Společně s VDIK jsme bojovali a mnoho měsíců tvrdě pracovali na přípravě atraktivního veletrhu AMI 2016 s velkým důrazem na jeho zážitkový charakter. Ještě před několika dny jsme registrovali stav přihlášek zhruba na úrovni předchozího ročníku 2014 a očekávali jsme, že se nám podaří zorganizovat úspěšný veletrh – přestože se někteří objemoví výrobci nechtěli účastnit a výstavní plochy se výrazně zredukovaly“, říká Martin Buhl-Wagner, jednatel společnosti Leipziger Messe.

A dále doplňuje: „V posledních dnech jsme však zažili bezprecedentní vývoj: mnoho automobilových výrobců se v krátkém časovém sledu rozhodlo svoji veletržní účast stornovat. To nám bohužel nedává žádnou jinou možnost než se v letošním roce pořádání autosalónu AMI vzdát. Zejména s ohledem na automobilové nadšence a fanoušky lipského autosalonu AMI je nám velice líto, že jsme toto rozhodnutí museli učinit.“

Začátkem února bylo ještě na AMI 2016 přihlášených 22 výrobců osobních automobilů zastupujících 27 značek. Do dnešního dne 13 výrobců se 17 značkami svoji přihlášku stornovalo. K důvodům se vyjadřuje prezident svazu VDIK Volker Lange: „Mnoho výrobců osobních vozidel v současnosti vyvíjí nové odbytové a marketingové strategie, které zahrnují také alternativní komunikační koncepce. Na základě tohoto vývoje, neúčasti některých konkurentů a z toho plynoucího zmenšení výstavní plochy řada výrobců krátkodobě přehodnotila svoji plánovanou angažovanost na AMI 2016 a rozhodla se svoji účast odříci.“

Generální ředitel veletrhů Martin Buhl-Wagner se dívá směrem do budoucna: „Pro společnost Leipziger Messe hraje téma mobility nadále důležitou roli, ať již v tomto roce, nebo v budoucnosti.“ Ve dnech 12. a 13. dubna se bude konat new mobility 2016 – odborný veletrh týkající se témat mobility budoucnosti v propojené infrastruktuře měst a regionů. Odborné návštěvníky očekává nabitý kongresový program a doprovodná výstava na téma „Nové myšlenky mobility“. Kongres svazu VDIK „Alternativní pohony“, v jehož průběhu má být zodpovězena otázka, co nás bude pohánět zítra, se bude konat rovněž 12. dubna.