* Průměrná cena inzerované české ojetiny se v srpnu navýšila o 9 tisíc korun
* Zájem o ojeté vozy s koncem letní sezony zaznamenal opět mírný pokles

Zatímco červencové statistiky přinesly zákazníkům ojetin příjemnou zprávu, kdy oproti předchozím měsícům klesla cena inzerovaných ojetých vozů až o 6,5 tisíce korun, srpnový barometr ukazuje opět prudší nárůst cen v nabídkách. Z červencových 179 604 korun se průměrná cena ojetých automobilů v inzerátech navýšila na 188 482 Kč. Vyplynulo to z kontinuálního sledování trhu nabízených ojetých automobilů, které provádí společnost AAA AUTO.

V srpnu bylo na trhu v České republice inzerováno o 3 tisíce více vozů než v předchozím měsíci, zatímco v předchozím měsíci vozy v inzerci spíše ubyly. „Začátek léta bývá obvykle vrcholem motoristické sezony, kdy řada klientů nakupuje novější modely automobilů kvůli dovoleným, a proto auta z trhu rychle mizí. Od toho se odvíjí rovněž snížení průměrné ceny ojetin na českém trhu. Nyní se oproti tomu lidé snaží ojeté vozy před zimou spíše více prodávat. To je vždy důležitý impuls pro druhou hlavní sezonu obchodu s ojetými vozy, která začíná právě v září,“ podotýká generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová.
Průměrný nájezd nabízených vozů klesl oproti červenci o 2 tisíce km a zastavil se na hodnotě 154 584 km. Mírný pokles zaznamenala rovněž hodnota průměrného stáří ojetin v nabídce, která byla 9,4 let. Nejvíce ojetin bylo k dispozici v kraji Praha (22 753), nejméně v kraji Karlovarském (1 639).

Nejinzerovanější ojeté vozy na českém trhu v srpnu 2016

1. Škoda Octavia
2. Škoda Fabia 
3. Volkswagen Passat
4. Volkswagen Golf
5. Ford Focus
6. Škoda Superb
7. Ford Mondeo
8. BMW 3
9. Renault Megane
10. Opel Astra

Mezi nejprodávanějšími ojetinami tradičně dominovala tuzemská Škoda s modely Octavia a Fabia, následovaná VW a Fordem. Šestou příčku si potřetí za sebou drží Škoda Superb v těsném závěsu za Fordem Mondeo. Trojici nejoblíbenějších modelů v pomyslné TOP 10 opakovaně uzavírají BMW 3, Renault Megane a Opel Astra. Srpnové pořadí těchto automobilů se tak přesně shoduje s květnovým i červencovým žebříčkem.