* za 20 let rozdala více než 10 milionů korun dětem pozůstalým po obětech dopravních nehod

Dětská dopravní nadace (DDN), která pomáhá dětem, jejichž rodiče zahynuli při dopravních nehodách, letos podpořila 36 dětí částkou ve výši 650 000 korun. Za dvacet let svého působení rozdala přes 10 milionů korun, které slouží zejména na podporu studia sirotků na středních a vysokých školách.

Dětská dopravní nadace

„Běžné dopravní situace a cestování autem s sebou bohužel často nesou i smutnou daň v podobě dopravních nehod, i když dostupné statistiky letošního roku hovoří o výrazném poklesu usmrcených osob a těžce raněných při dopravních nehodách. Vážné dopravní nehody se pak nejvážněji týkají pozůstalých, z nichž děti jsou těmi nejvíce bezbrannými. Jako společnost, která jen letos v rámci skupiny AAA AUTO prodá téměř sedmdesát tisíc vozů, považujeme za povinnost pomáhat alespoň touto formou sirotkům obětí dopravních nehod,“ uvedla generální ředitelka AAA AUTO a předsedkyně správní rady DDN Karolína Topolová.
img_6855-1
Letos nadace přijala celkem 36 oprávněných žádostí o finanční příspěvek a rozdělila mezi ně finanční pomoc ve výši 650 000 Kč. Výše příspěvku činí 30 000,- Kč pro vysokoškoláky sirotky, 15 000,- Kč pro vysokoškoláky polosirotky, 20 000,- Kč pro ostatní sirotky od mateřských škol až po vyšší odborné školy a 10 000,- Kč pro polosirotky ve stejných vzdělávacích zařízeních. Samotné předávání finančních příspěvků od nadace žadatelům proběhlo tradičně ve Smetanově sále Autoklubu České republiky v Opletalově ulici za účasti předsedkyně správní rady DDN a generální ředitelky AAA AUTO Karolíny Topolové, místopředsedy správní rady DDN a bývalého ředitele Global Assistance Petra Bolda, generálního ředitele Global Assistance Marka Jaroše, bývalého prezidenta Autoklubu ČR Romana Ječmínka a jeho nástupce Jana Šťovíčka, Libora Přerosta z firmy Přerost a Švorc jakožto nového významného dárce a Lenky Pavlíkové z VŠ CEVRO Institut. Příjemným dopolednem provázel oblíbený herec Václav Vydra a na úvod zazpívala slečna Karolína Novotná.

Podle statistiky Policie ČR se počet usmrcených osob za letošních prvních deset měsíců snížil o 14,2 % a byl nejnižší od roku 1980. V období od ledna do října roku 2016 bylo při dopravních nehodách na pozemních komunikacích usmrceno 183 řidičů osobních automobilů, 87 chodců, 75 spolujezdců v osobním vozidle, 59 řidičů motocyklů a 35 cyklistů. V dlouhodobějším horizontu však dochází opět ke zvyšování počtu obětí dopravních nehod.

Největšími dárci nadace dlouhodobě patří společnosti AAA AUTO a Global Assistance. Významný dar poskytly i společnosti Přerost a Švorc a  FACKELMAN ČR. Nefinanční pomoc poskytuje CEVRO INSTITUT, který v současné době umožňuje bezplatné studium dvěma dětem a Autoklub ČR, který poskytuje bezplatný pronájem prostor v reprezentativní budově Autoklubu.

“Je pro nás velkou ctí, že naše vysoká škola podporuje nadaci již čtvrtým rokem a může být tak dětem v jejich tíživé životní situaci nápomocna. Nikdo z nás v tuto chvíli nevíme, co nás v životě čeká. My, kteří jsme na opačném břehu, máme proto povinnost pomoci. Věříme, že dar, který poskytujeme v podobě stoprocentního stipendia po celou dobu studia, dětem výrazně zvýší možnost najít si práci, ve které budou šťastni a alespoň touto formou snížit bolest v jejich srdcích. Studium na naší škole není jednoduché, ale v rámci uplatnění na pracovním trhu přináší velké úspěchy. V projektu budeme pokračovat,” řekla zástupkyně VŠ CEVRO Institut, ředitelka marketingu a vnějších vztahů Lenka Pavlíková.

Členy správní rady jsou v současné době generální ředitelka AAA AUTO Karolína Topolová, bývalý ředitel Global Assistance Petr Bold, bývalý prezident Autoklubu ČR Roman Ječmínek, bývalý závodník a podnikatel Antonín Charouz, bývalý ministr vnitra Ivan Langer a bývalý ředitel mladoboleslavské automobilky Škoda Vratislav Kulhánek.

Cílem Dětské dopravní nadace je zejména finančně pomáhat dětem, jejichž rodiče zahynuli při dopravních nehodách a také těm dětem, které mají v důsledku dopravní nehody trvalé zdravotní následky. Nadace od svého založení poskytla dětem již přes 10 milionů korun, a to zejména na studium, zdravotní rehabilitaci, pobyty v přírodě a k udržení životního standardu.

Podrobnější informace o činnosti nadace a návod jak zažádat o příspěvek mohou zájemci nalézt na webu www.detskadopravninadace.cz.