Technologie jsou nedílnou součástí celého automobilového průmyslu. Automobilky není neustále pracují, zdokonalují je, aby právě jejich vozy byly těmi nejlepšími. Dnes se zlepšování technologií týká především konektivity, elektroniky a dotykových technologií a právě toho začínají byt vozy plné. Pojďme se společně podívat co zajímavého nás čeká v příštích letech.

Vznětový benzinový motor

Benzinový motor s absencí svíčky, to byl sen již Mercedesu, který na této technologii pracoval, leč marně. Jedinými inženýry, kteří to v dnešní době dokáží, jsou ti z Mazdy. Do budoucna plánují maximalizaci využívání tohoto typu pohonu a předvést to chtějí na nové generaci motorů Skyactive, které by měly být výlučně bez přeplňování. Tyto motory budou výhradně vznětové, čímž by se mělo dosáhnout vyššího výkonu a nižší spotřeby.

Chytrý stop-start

Technologie Stop-start je řidiči celkem dost nenáviděná. Často funguje chaoticky, je doprovázena vibracemi a často se deaktivuje při studeném motoru. Optimisté ale doufají, že vše vyřeší nová metodika měření spotřeby. Připravuje se také propojení tohoto systému s navigačními systémy a kamerami, aby docházelo k jeho promyšlenější činnosti.

Aktivní aerodynamika

Současné vozy pracují s technologií uzavírání lamel v předním nárazníku a vysunováním zadního spoileru ve vyšších rychlostech, či natáčením křídla při brzdění. Ovšem možnosti aktivní aerodynamiky jsou mnohem širší. Mercedes si například nyní hraje s možností prodloužení zadní části vozu ve vyšších rychlostech, což by mělo výrazně snížit odpor vzduchu. Podobných řešení se pak nabízí celá řada.

Grafen

Tento materiál se stává předmětem nejen mnoha sci-fi románů, ale také se dostává do úvah automobilových inženýrů. Jedná se o pružný, transparentní, elektrický a tepelně vodivý materiál, který je 200 krát pevnější než ocel. Je to voštinová uhlíková mřížka o tloušťce atomu. Pokud se použije v kompozitních materiálech, bude možné snížit váhu karoserie až o třetinu. O možnosti použití v karoseriích s integrovanými obvody a displejích nemluvě. Momentálně probíhají masivní investice do této technologie.