› ŠKODA představuje novou verzi svého bestselleru v Akademii výtvarných umění ve Vídni
› Výrazný design se zcela přepracovanou přídí
› Pro značku typický velkoryse pojatý interiér s novým ambientním světlením
› Nové systémy infotainmentu ve skleněném designu
› ŠKODA Connect s perspektivními mobilními online službami
› Nové asistenční systémy pro vyšší bezpečnost a komfort
› Rozsáhlá paleta motorů: tři motory TSI, tři motory TDI a jeden motor G-TEC ve výkonnostním spektru od 81 kW (110 k) do 135 kW (184 k)

ŠKODA OCTAVIA

ŠKODA dnes světu poprvé představuje výrazně modernizovaný vůz ŠKODA OCTAVIA. Předseda představenstva společnosti ŠKODA AUTO Bernhard Maier a šéfdesigner značky ŠKODA Jozef Kabaň v rámci zhruba dvacetiminutové prezentace, krátce před zahájením autosalonu ve Vídni, poprvé veřejnosti představují přepracované modely ŠKODA OCTAVIA COMBI a ŠKODA OCTAVIA RS. S novým designovým jazykem získá i kompaktní bestseller značky ŠKODA na dynamice a emocionalitě.

Nová příď a světlomety s technologií LED

Výraznou příď se širokou maskou chladiče dotvářejí nové světlomety krystalického vzhledu a ještě širší otvory pro vstup chladicího vzduchu s voštinovou strukturou v nově tvarovaném nárazníku. Přední světlomety mohou být nově vybaveny Full-LED-technologií. Zadní koncová světla, která rovněž využívají technologie LED, nyní tvoří homogenní světelnou plochu ve tvaru písmene C. ŠKODA OCTAVIA narostla o několik milimetrů do délky, rozchod kol vzadu vzrostl o 30 milimetrů.

Interiér je navržen a vybaven ještě kvalitněji, přepracovány byl sdružený přístrojový panel a ovládací panel klimatizace. Nové ambientní osvětlení ve dveřích na bázi LED lze regulovat v deseti odstínech. Mezi nová Simply Clever řešení patří dva USB-konektory pro cestující na zadních sedadlech, sklopné stolky na opěradlech předních sedadel a vyjímatelná LED-svítilna v zavazadlovém prostoru verze s karoserií kombi, vyhřívaný věnec volantu a klíč s možností personalizace.

Užitečné systémy infotainmentu a perspektivní řešení ŠKODA Connect

Nová generace systémů infotainmentu je provedena ve skleněném designu a její kapacitní displeje reagují už na lehký dotyk. Vrcholný navigační systém Columbus nabízí obrazovku s úhlopříčkou 9,2 palce, WLAN-hotspot a LTE-modul pro mimořádně rychlý přenos dat. V Phoneboxu je možno indukčně nabíjet chytré telefony.

ŠKODA Connect nabízí perspektivní mobilní online-služby pro informaci a zábavu, jakož i pro podporu řidiče. Další služby běží přes ŠKODA Connect App na mobilním telefonu.

Asistenční systémy pro zvýšení bezpečnosti a komfortu

Elektronické asistenční systémy výrazně překonávají úroveň běžnou ve třídě kompaktních vozů. Novinkou v programu jsou asistent pro jízdu s přívěsem, prediktivní ochrana chodců, sledování mrtvého úhlu Blind Spot Detect, Rear Traffic Alert a Crew Protect Assist, spolupracující se systémem Front Assist, včetně funkce nouzové brzdy City.

Rozsáhlá paleta motorů, převodovka DSG a pohon všech kol

Pro modely ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI jsou k dispozici tři benzinové motory (TSI), tři motory naftové (TDI) a jeden agregát G-TEC (poháněný zemním plynem). Výkonnostní spektrum sahá od 81 kW (110 k) po 135 kW (184 k). Vedle manuálních převodovek je pro všechny motorizace k dispozici také převodovka DSG. Verze 1,8 TSI a 2,0 TDI lze kombinovat s pohonem všech kol 4×4. Jako volitelná výbava je nabídce Dynamic Chassis Control (DCC), umožňující měnit charakteristiku tlumení od komfortní až po sportovní. Všechny motory plní normu Euro 6.

Modely RS s markantním sportovním charakterem

Vrcholné verze modelu ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI jsou varianty RS v obou motorizacích. Výkon benzinového motoru 2,0 TSI byl zvýšen o 7 kW (10 k) na 169 kW (230 k). Z 0 na 100 km/h vůz zrychluje za 6,7 s a dosahuje maximální rychlosti 250 km/h. Tím se OCTAVIA RS 2,0 TSI stává nejsilnějším a nejrychlejším vozem ŠKODA OCTAVIA v historii automobilky. Naftový motor zaujme svou hospodárností, průměrná spotřeba činí pouze 4,5 litru nafty na 100 kilometrů. Díky sportovnímu podvozku je karoserie o 15 mm snížená, rozchod zadních kol je o 30 mm větší než dosud. Kola jsou k dispozici v rozměrech od 17 do 19 palců. Dynamický charakter vozu ještě zvýrazňuje stabilizační program ESC, diferenciál s elektronicky řízenou svorností XDS+ a možnost volby jízdního profilu Performance Mode Selection se zařízením Performance Sound Generator (na přání).

Historie bestselleru

ŠKODA OCTAVIA je nejprodávanější modelovou řadou značky ŠKODA. Od jejího debutu v roce 1996 bylo dosud na celém světě prodáno více než pět milionů exemplářů. V roce 2016 byla na celém světě prodáno 436.300 vozů třetí generace tohoto kompaktního vozu, což představuje zhruba 38 procent celkového odbytu značky. V Evropě našlo svého zákazníka 255.100 vozů ŠKODA OCTAVIA, což oproti předloňskému roku představuje nárůst o 4,2 procenta.