› Nově řešená příď s výrazně horizontálními liniemi
› Full LED přední světlomety dodávané na přání
› Zadní skupinové světlomety s LED technologií součástí standardní výbavy u všech verzí, koncová světla s charakteristickým tvarem písmene C
› Nepatrný nárůst délky, podstatně širší rozchod kol vzadu
› Čisté linie a plochy v interiéru, přístrojový panel prošel drobnými úpravami
› Interiér s novými materiály a barvami, na přání s ambientním osvětlením

ŠKODA OCTAVIA

Změny designu modelů ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI jsou patrné na první pohled. Vzhled modelu získal více síly, sebevědomí a atraktivity, především v oblasti přídě. Vůz působí širším dojmem než doposud. Na přání jsou dodávány přední světlomety s Full LED technologií. V interiéru jsou svěží barvy a materiály potahů, nové dekorační lišty a volitelné ambientní osvětlení ve dveřích. Přístrojový panel a ovládání klimatizace prošly drobnými úpravami.

Design exteriéru

Novou příď s výraznou maskou chladiče rozšiřují doplňkové světlomety s krystalickým designem. Přepracovaný nárazník s ještě širším otvorem pro nasávání vzduchu, s výplní se strukturou včelí plástve, působí dynamicky a sebevědomě. Se svými klínovitými tvary a vysokou precizností odkazuje nový design na motivy řemeslného umění českých sklářů. Grafika připomíná nové velké SUV ŠKODA KODIAQ, je však orientována horizontálně. Vnější světlomety slouží jako potkávací světla, zatímco vnitřní, které navazují na masku chladiče, generují dálkové světlo. Přímé napojení masky chladiče a světlometů utváří jednotný design, který činí vzhled vozu ŠKODA OCTAVIA nezaměnitelným.

Velký model kompaktní třídy z Mladé Boleslavi má ve standardní výbavě halogenové světlomety, doplněné LED denním svícením. Od výbavového stupně Ambition jsou v širokém spodním otvoru pro nasávání vzduchu umístěny mlhové světlomety (pro výbavový stupeň Active na přání). Na přání dodává ŠKODA od výbavy Ambition nově vyvinuté Full LED světlomety, od výbavy Style standardně. Jejich spodním okrajem prochází světelný vodič, který plní funkci směrovky a světla pro denní svícení. Uvnitř světlometu se nacházejí tenké, podélně orientované světelné vodiče. Mlhové světlomety lze na přání doplnit o funkci odbočovacího světla.


Standardní součástí Full LED světlometů je funkce AFS – ta generuje speciálně upravené osvětlení pro jízdu po silnici, dálnici, ve městě a v dešti. Od výbavového stupně Ambition je na přání dodáván i asistent dálkových světel, který pomocí kamery rozpoznává ostatní vozidla nebo osvětlené ulice měst a v případě potřeby automaticky přepíná z dálkových světel na potkávací a naopak.

Nové světlomety, zejména ty krajní s funkcí potkávacích světel, jsou jen jedním z designových prvků, díky nimž příď přepracovaných modelů ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI působí širším a výraznějším dojmem. Také nárazník je výrazně horizontálně tvarován; lišta, dělicí velký otvor pro nasávání vzduchu ve spodní části nárazníku, je ve verzích Style a L&K chromovaná. Maska chladiče s černým lesklým lakem (pro stupně Style a L&K), kapota a blatníky jsou nápadněji a jasněji tvarované, logo značky je nyní ještě výraznější.


Precizní, ostré linie, jimiž se design přepracovaných modelů ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI vyznačuje, pokračují přes boky vozu až k zádi a vytvářejí efektní souhru světla a stínu. Díky decentním konturám působí nově tvarovaný zadní nárazník mohutným dojmem. Zadní skupinové svítilny jsou v karoserii precizně usazené. ŠKODA tato světla dodává ve dvou verzích, které se liší svým designem a technikou. V případě standardních světel tvoří LED diody obrysové a brzdové světlo, u špičkové verze koncových svítilen zajišťují LED prvky téměř všechny funkce. Ve vrcholné variantě je koncové světlo ve tvaru písmene C a svítí homogenně po celé ploše. V horním rohu jsou od sebe linie písmene C odděleny přepážkou – jde o detail, díky němuž je grafika ještě výraznější. Odtrhové hrany na světlech zlepšují proudění kolem karoserie a tím i aerodynamiku vozu.

V důsledku nových designových řešení narostly obě karosářské verze modelu ŠKODA OCTAVIA do délky o 11, respektive 8 mm. Liftback teď měří 4 670 mm, kombi 4 667 mm. Rozchod zadních kol je – v závislosti na konkrétní motorizaci a zadní nápravě – o 20 respektive 30 mm širší a zadní kola jsou blíže povrchu karoserie. Vybírat lze ze 12 standardních odstínů vnějšího laku – čtyř nemetalických a osmi metalických odstínů. Navíc je k dispozici více než 50 odstínů zvláštního lakování na přání.

Design interiéru

Interiér výrazně přepracovaných modelů ŠKODA OCTAVIA a ŠKODA OCTAVIA COMBI se podobá pohodlnému apartmá – působí čistě, klidně a klade důraz na to podstatné. V designu interiéru se zrcadlí linie exteriéru: soustředí se na horizontální členění a tím zdůrazňuje dojem vzdušnosti a šířky. Tvary i plochy jsou jasně čitelné a dynamicky tvarované. Kulaté přístroje jsou velké a lehce čitelné, díky nové grafice jsou teď ještě elegantnější.


V oblasti materiálů a barev v interiéru, představuje ŠKODA několik novinek. U výbavového stupně Ambition je původní kombinace černých a šedých potahů (přístrojová deska v černé a šedé barvě) nahrazena novou kombinací černé a hnědé (přístrojová deska v kombinaci černá/černá). Další výbavové stupně jsou nabízeny s novými potahovými materiály, přičemž barvy zůstávají nezměněné.

Ve výbavových stupních Ambition a Style byly rovněž přepracovány dekorační lišty. Ve verzi L&K dodává ŠKODA k dekoračním lištám ve dveřích standardně ambientní osvětlení, ve verzi Style na přání. Ultratenké světelné vodiče na horním okraji lišt zajišťují decentní osvětlení, u kterého lze vybírat z deseti barev.