Zemský soud v německém Hildesheimu v úterý rozhodl, že automobilka Volkswagen musí od jednoho svého zákazníka odkoupit automobil za plnou cenu. Jedná se o vůz naftový, vybavený softwarem na manipulaci s testy emisí.

Informovala o tom německé média. Zákazník za automobil Škoda Yeti v roce 2013 zaplatil 716 tisíc korun. Celé rozhodnutí soudu je ovšem prozatím nepravomocné a automobilka má v plánu se proti němu odvolat, což je samozřejmě její právo. Pokud by však byl verdikt soudu potvrzen, znamenalo by to pro automobilku velké potíže. Jednalo by se o velmi nákladný precedent, na což upozorňuje agentura AP.

Mluvčí Volkswagenu Nicolai Laude uvedl, že počítá se zrušením tohoto verdiktu. Upozornil také na to, že se tu objevili i jiné případy, ve kterých soud vždy rozhodl jinak, než soud v Hildesheimu.

Celá tato aféra se samozřejmě točí okolo předloni přiznaného softwaru, který byl umístěn do asi 11 milionů naftových automobilů, kde měl za úkol manipulovat s výsledky testů emisí. Skandál postihl i zhruba 1,2 milionů automobilů Škoda Auto. V Evropské Unii musí Volkswagen v důsledku této kauzy svolat k úpravě kolem 8,5 milionu automobilů, jen v Německu asi 2,5 milionu vozů.

Koncern se však stále brání odškodnění zákazníků v Evropě, tak jak mu to bylo přikázáno v USA, kde se majitelé automobilů se škodlivým softwarem mohou rozhodnout, zda budou chtít úpravu automobilu, nebo zda si od nich bude muset Volkswagen vůz odkoupit. V USA se navíc majitelé těchto vozů dočkají odškodnění až 10 tisíc dolarů, tedy 253 tisíc korun.