Pokud byste měli zájem o koupi vozu Škoda Octavia, můžete zkusit například jednu z Chrudimi. Jedná se o na první pohled naprosto obyčejnou Octavii z roku 2001 v černé barvě a s béžovým interiérem vykládaným dřevem. Její cena vás však možná trochu odradí. Je totiž dražší jak nový Superb.

Octavia je již několik let TOP automobilem v České Republice a ze sběratelského hlediska se příliš nevyplatí. Do budoucna cena neporoste, což ovšem neplatí u výjimek jako je náš případ. Jeden chrudimský autobazar totiž nabízí Octavii z roku 2001 za 1,2 milionu korun. Pří letmém pohledu vám asi nebude moc jasné proč, ale detailní pohled napoví.

Jedná se totiž o speciální verzi automobilu, která je skutečnou raritou. Je to totiž Škoda Octavia Long, která je postavena jen v několika exemplářích. Vznikla v roce 1999 jako reprezentativní vůz pro tehdejší vládu Miloše Zemana. Ten vyžadoval jezdit tuzemským vozem s dostatečně vyhovujícím pohodlím. Superb se ještě nevyráběl a Octavie tehdejší výroby byly proslulé svým minimalisticky pojatým prostorem pro nohy spolujezdce vzadu.

Automobil byl natažen o 80 mm ve své středové části a nejpatrnější je to ve středovém B sloupku. Ovšem ani toto natažení příliš nepomohlo a mnoho představitelů vlády si na automobil tehdy stěžovalo. A právě kvůli tomu se ze Longu stala taková rarita. Z plánovaných 250 automobilů se vyrobilo pouze 25 vozů.

Otázkou je, zda uvedená cena není přeci jen trochu přemrštěná. Nic jí však neubírá to, že sběratelskou hodnotu skutečně má. Její cena nejspíše i nadále poroste. Již nyní je automobil za vyšší cenu, než byla nabízena zemanově vládě. První verze se prodávaly za 810 tisíc korun, ty pozdější za 900 tisíc.