Když se díváte na kola automobilů, tak se vám může zdát, že se jejich kola otáčejí opačným směrem, než ve skutečnosti. Někdy to dokonce vypadá, že kola úplně stojí. Jedná se o optický klam otázkou však jej, co jej způsobuje?

Tento klam je patrný jak v reálu, tak třeba i na videu. Jedná se o stroboskopický jev paprskového kola. Tento jev je dán především díky schopnosti vnímat například filmový záběr jako souvislý obraz, i když se ve skutečnosti jedná o velmi rychlý slet snímků pořízených v určitém čase.

Ve filmovém záznamu má na efektu paprskového kola skutečnost, že se díváme na 4tyřiadvacet až třicet snímků za sekundu. Díky setrvačnosti našeho zraku pak máme dojem, že celá scéna je velmi plynulá a příjemná na pohled, bez sebemenšího trhání.

Pro vysvětlení tohoto efektu se častou používá příklad s kruhem na kterém je jediná značka. Pokud se při natáčení filmového záznamu otočí kruh 25x bude vám připadat, že značka stála celou dobu na místě. Pokud se bude kruh otáčet pomaleji, pak se bude zdát, že se kruh otáčel opačným směrem, než tomu bylo ve skutečnosti.

V reálném světě stojí za tímto jevem především pouliční osvětlení, které je napájené střídavým proudem. Tím je dáno kolísání osvětlení, které dopadá na kolo a to tak působí, že se otáčí stejně jako výše zmíněný kruh.

Dalším zdrojem tohoto klamu mohou být samotné odlesky od kol. Tento jev zaviněný právě odlesky pak můžeme sledovat i na rotorech helikoptér či na vrtulích letadel.