Volkswagen představil svůj první plně autonomní koncept automobilu, kterému dal jméno Sedric. K tomu, aby vás vůz dopravil z bodu A do bodu B stačí stisknout jediné tlačítko. Kdo čekal technologie v supersporťáku, asi byl zklamaný. Sedric je totiž trochu hranatější záležitost.

Doba, kdy budou potřeba automobily, které my nebudeme řídit, se možná skutečně blíží. Zcela autonomní vozy, které pojedou bez našeho přičinění přesně tam, kam chceme, s nulovými emisemi, to je představa Volkswagenu, který dokonce nabízí náhled, jak by to celé mohlo vypadat.

Jeho projekt Sedric na první pohled spíše připomíná krabičku na máslo či dopravník na velkých letištích, tvarové řešení šlo zkrátka až na poslední místo. Důležité jsou zde technologie! Jméno tohoto vozu odkazuje na SElf DRiving Car, tedy samořídící vozidlo a má toho opravdu hodně co nabídnout.

Automobil je postaven na platformě MEB, která vznikla speciálně pro elektromobily. Zdrojem energie je akumulátor uložený pod podlahou s kapacitou 60 kW hodin. Na jedno nabízí, by díky němu měl být vůz schopen ujet asi 400 kilometrů.

Automobil se z počátku ovládá ovladačem velkým jako standardní klíčky od vozu. Vystačí si však pouze s jedním tlačítkem, jehož zmáčknutím se otevřou dveře a posádka může vstoupit. Poté jsou udělovány instrukce pouze hlasem. Stačí tak v podstatě zadat cíl, kam se chce dotyčný dostat a vůz vše ostatní zařídí. Po jeho dosažení automobil sám najde místo kde zaparkovat a pro zpáteční cestu jej jen posádka přivolá opět pomocí ovladače. Specialitkou je, že vám vůz dokáže sám vyzvednout nákup v supermarketu.

K tomu, aby se mohl automobil takto sám pohybovat, potřebuje velice vyvinutou senzoriku od LIDARu přes stereokamery, až po klasický radar. Vše je samozřejmě zatím pouhým konceptem, ale kdo ví, možná řidič přestane být řidičem dříve, než jsme očekávali.

https://youtu.be/G20J6MdW75c