Automobilový salon v Ženevě je tu a s ním i premiéra nového modelu od značky Volkswagen, která zde představí svůj Arteon coby nástupce Passatu CC později pouze CC. Ten patřil mezi to nejzajímavější, co Volkswagen nabízel a Arteon chce na tento statut zcela jistě navázat.

Automobil stojí na platformě MQB stejně jako Passat, ovšem ve srovnání s ním je vůz 9,4 centimetru vyšší a o 2,8 centimetrů širší. Vůz má podle automobilky pojmout až pět cestujících, ovšem prostřední sedadlo vzadu bude spíše nouzové.

Přístrojová deska vychází z Passatu. Nechybí tak výdechy ventilace táhnoucí se po celé její šířce, analogové hodiny uprostřed či digitální přístrojový štít. I na středovém panelu se dají nalézt de facto stejné prvky jako u Passatu. To nejzajímavější však nabízí infotainment s 9,2 palcovým dotykovým displejem, ovládacími gesty a skleněnou povrchovou úpravou, zároveň v něm však i nadále zůstává i trochu nepohodlný jev v podobě pouze softwarových tlačítek.

Automobil bude na evropském trhu k dostání již v červnu tohoto roku a jeho motorová paleta bude zahrnovat celkem šest agregátů. Tři benzínové a tři vznětové. Základ bude představovat patnáctstovka TSI Evo se 110 kW a sedmistupňovou převodovkou DSG. Samotný vrchol pak bude reprezentovat 2.0 TSI s 206 kW, sedmistupňovou automatickou převodovkou a pohonem všech kol.

Všechny vznětové motory budou mít dvoulitrový objem. Výkonově nejslabší verze o 110 kW lze kombinovat s manuální automatickou převodovkou a silnější 140 kilowattové provedení může pohánět všechny čtyři kola. Vrcholné biturbo se 176 kilowatty bude pevně spojeno s DSG a pohonem všech čtyř kol 4 motion.

Teď už ale dost slov a pojďte se podívat, jak se nová luxusní novinka Volkswagenu povedla v tomto velice kvalitně zpracovaném videu.

https://youtu.be/lFaQJwjxKfI