› Tovární tým ŠKODA Motorsport znovu vyráží do boje s elitními českými posádkami
› Jan Kopecký, Pavel Dresler a ŠKODA FABIA R5 usilují o třetí mistrovskou korunu v řadě za sebou
› Janča 36. Valašská rally Valmez 2017 se vrací do mistrovství ČR po 5 letech a otevírá letošní sedmidílný seriál o víkendu 25. a 26. března 2017

ŠKODA FABIA R5

ŠKODA FABIA R5 v barvách mladoboleslavského továrního týmu vstupuje do nové sezony rallyového mistrovství republiky. Oproti tradici posledních let se zahajovací podnik koná zhruba o měsíc dříve. Valašská rally otevírá český šampionát v brzkém jarním termínu 25. a 26. března 2017. Posádka továrního týmu ŠKODA Motorsport Jan Kopecký/Pavel Dresler má v plánu účastnit se kompletního seriálu s jasným cílem – dosáhnout hattricku a potřetí za sebou získat mistrovský titul.

​Angažmá továrního týmu ŠKODA Motorsport v mistrovství České republiky je součástí aktivit na podporu domácích prodejů nejen modelu FABIA, ale celé modelové řady vozů ŠKODA. Jejich kvality si návštěvníci soutěže mohou ověřit na vlastní kůži při testovacích jízdách. Servisní parkoviště ve zkušebním areálu Tatry Kopřivnice bude místem improvizovaného ŠKODA Parku, kde kromě automobilů pro testování návštěvníků budou připraveny také expozice se sortimentem ŠKODA Originální příslušenství, zbožím ze ŠKODA E-shopu nebo finančními službami ŠKODA Finance. Velcí i malí návštěvníci tam najdou zázemí pro občerstvení i řadu zábavných aktivit.

„ŠKODA vstupuje do mistrovství republiky ověnčena loňskými tituly z domácího šampionátu i světového seriálu WRC2. Díky globálně úspěšnému zákaznickému programu se vozům ŠKODA FABIA R5 daří také v regionálních a národních soutěžích. Jsem rád, že i letos zasáhne posádka Jan Kopecký/Pavel Dresler do českého mistrovství s nejvyššími ambicemi. Doufám, že naváže na úspěchy z let minulých a přinese silné sportovní zážitky domácím fanouškům motoristického sportu a značky ŠKODA,“ zve diváky k tratím rychlostních zkoušek i do servisního zázemí ředitel ŠKODA AUTO Česká republika Luboš Vlček.

Svůj první titul mistra republiky vybojoval Jan Kopecký v sezoně 2004 s vozem ŠKODA FABIA WRC, druhý přidal již se současným navigátorem Pavlem Dreslerem v roce 2012 za volantem vozu ŠKODA FABIA Super 2000. Když v roce 2015 přišla na soutěžní tratě nová ŠKODA FABIA R5, Kopecký s Dreslerem nepoznali porážku a vyhráli všechny soutěže ročníků 2015 a 2016, jichž se zúčastnili. Letos budou chtít sérii neporazitelnosti prodloužit a dosáhnout na třetí titul v řadě, pro Kopeckého celkově pátý.

„Rád se vracím na domácí tratě, kde mě vždy bavilo závodit,“ říká před startem nové sezony Jan Kopecký. „Jsem potěšen tím, že můžeme českým fanouškům opět představit v akci vůz ŠKODA FABIA R5. Netajíme se mistrovskými ambicemi, ale dobře si uvědomujeme, že konkurence přes zimu nezahálela. Obhajoba bude jistě náročnější než v loňském roce, ale o to víc se těšíme,“ dodává Jan Kopecký.

Valašská rally bývala tradiční soutěží domácího kalendáře, ale jako součást mistrovství ČR se jela naposledy v sezoně 2012. Od té doby se řadila k podnikům série rallysprintů. Letos slaví návrat do mistrovského seriálu dvoudenních soutěží pod novým organizačním týmem a v novém formátu. Odstartuje z Kopřivnice v sobotu 25. března ve 12 hodin do první etapy, která zahrnuje 6 rychlostních zkoušek o celkové délce 82,26 km. Nedělní druhá etapa začíná již v 8 hodin ránoa na posádky v ní čeká opět 6 rychlostních zkoušek, tentokrát měřících téměř 140 km. První dvojice dorazí na cílovou rampu ve Valašském Meziříčí kolem 14:40 hodin. Startovní listina čítá 67 soutěžních automobilů, přičemž číslo 1 povezou na svém voze ŠKODA FABIA R5 Jan Kopecký a Pavel Dresler. Mladoboleslavské speciály nasadí také řada soukromých týmů. Za jejich volanty nebudou chybět například Vojtěch Štajf, Antonín Tlusťák, Karel Trojan nebo populární zpěvák a skladatel Daniel Landa.

Víte, že…

…celková délka soutěže činí 434 km, z čehož 150,56 km (tedy přibližně 35 %) připadá na rychlostní zkoušky?
…nejdelším testem soutěže je rychlostní zkouška Lešná, která měří 17,12 km a pojede se dvakrát v sobotu jako RZ 3 a 6?
…mezi 67 přihlášenými figuruje 18 posádek na vozech ŠKODA a česká značka je tak nejzastoupenější ve startovním poli?
…Jan Kopecký vyhrál Valašskou rally dvakrát s vozem ŠKODA FABIA Super 2000 – v roce 2011 navigován Petrem Starým a v roce 2012 s Pavlem Dreslerem?