Automobilce Tesla se momentálně opravdu hodně daří. I proto se od ní očekávalo další zvyšování kapitálu a to do konce loňského roku. Minulý měsíc tato očekávání ještě více zesílila, kdy šéf Tesly Elon Musk řekl, že hotovostní rezervy jsou takřka na hraně.

I to je důvod, proč se Tesla dočkala od investorů další kapitálové Injekce v částce 1,2 miliardy dolarů, tedy asi 30 miliard korun. Jedná se o zhruba dvacetiprocentní nárůst, než bylo původně v plánu. Firma se tímto krokem chystá k zahájení výroby nového vozu jménem Model 3, od kterého si slibuje výrazné navýšení svých zisků.

Tesla získala 350 milionů USD prodejem 1,3 milionu kmenových akcií a dalších 850 milionů jí vynesl prodej dluhopisů převoditelných na akcie. Ve středu pak firma oznámila, že má v plánu prodat akcie za 250 milionů a dluhopisy za 750 milionů USD. Počet prodaných akcií představuje 0,8 procenta akciového kapitálu.

V současné době polykají výrobní aktivity firmy více peněz, než přinášejí. Do červencového zahájení produkce vozů Model 3 plánuje Tesla další investice v hodnotě až 2,5 miliardy USD. Automobilka se v poslední čtvrtině minulého roku opět propadla do ztráty a za celý minulý rok se její ztráta vyšplhala na 675 milionu USD. Celoroční tržby se však neustále zvedají a to o 73% na více než sedm miliard dolarů.

Musk již minulý rok prozradil, že plánuje zvýšit produkci automobilky na půl milionu automobilů ročně a postupně dosáhnout hranice jednoho milionu vozů. Ovšem on sám si často stanovuje opravdu vysoké cíle, které se mu nedaří příliš dobře plnit. Tak uvidíme.