Aféra Dieselgate pomalu ale jistě odchází, ovšem minimálně v USA na ní zůstane hned několik památek. Ty představují parkoviště automobilů, které v sobě měly špatný software, a které jejich majitelé vrátili Volkswagenu. Ten je nyní skladuje na několika místech po celých státech, které se proměňují v parkoviště duchů i se sto tisíci vozy.

Automobilka musí vozy vykupovat v USA, kde jí to nařídili úřady. Momentálně se jedná o zhruba půl milionu vozů, které nehybně stojí na odkládacích plochách a chátrají. My vám přinášíme video, které celou tuto hrůznou scenérii zachycuje. Snímky byl pořízeny hned na několika plochách a letecké záběry odhalují, jak velké množství vozů momentálně nehnutě stojí uprostřed prázdna a jejich osud je velmi nejistý.

Je jasné, že by vozy Volkswagen nejraději prodal, ovšem to bez povolení amerických úřadů nelze učinit. Instituce totiž nejdříve musí schválit úpravy agregátů do té míry, aby vozy splňovaly emisní normy. Ovšem situace je momentálně na mrtvém bodě a úřady se k tomuto kroku jen tak neodhodlají.

Navíc je Volkswagen nemůže ze země ani vyvézt, protože se na všechny vozy vztahuje nutnost předchozích schválení úprav motorů. Odstavené Passaty, Golfy a Jetty tak zatím jen marně čekají na svou záchranu. Bohužel je momentálně dost pravděpodobné, že již nikdy nikoho nesvezou a všechny vozy budou sešrotovány. K tomu možná dojde v momentě, kdy budou vozy schválení k úpravám agregátů nedostanou, popřípadě v momentě, kdy odstavené vozy nebude již nikdo chtít z důvodu jejich stáří.

Doufejme však, že k tomu nedojde, protože by to byla opravdu velká škoda. Navíc vozy nyní trpí útoky mnoha zlodějů, kterým se podařilo již několik vozů nepozorovaně očesat a tento trend bude s časem jen sílit.