› ŠKODA Motorsport vstupuje do nové kategorie FIA Mistrovství světa v rally
​› K úspěšnému modelu FABIA R5 se přidá vůz KODIAQ WRC určený pro novou soutěžní třídu WRC SUV
​› KODIAQ WRC si premiéru odbude na Rally Monte Carlo 2018

ŠKODA KODIAQ WRC

ŠKODA AUTO rozšiřuje svou působnost ve špičkovém světovém rallysportu. Značka mistrů světa přichází do nově vznikající kategorie WRC SUV s vozem ŠKODA KODIAQ WRC.

​Tovární tým ŠKODA Motorsport bude v příštím ročníku FIA Mistrovství světa v rally startovat poprvé ve dvou kategoriích. Vedle kategorie WRC 2, v níž dosáhla úspěchů ŠKODA FABIA R5, obsadí i novou kategorii WRC SUV.

Tu organizátor šampionátu zřídil kvůli stále rostoucí popularitě vozů kategorie SUV. Od příštího soutěžního ročníku proto vedle stávajících kategorií WRC a WRC 2 přibude nová třída soutěžních vozů – WRC SUV. Určena je výhradně pro vozy vycházející ze sériově vyráběných SUV modelů.

ŠKODA AUTO do nové kategorie vyšle svého zástupce v podobě upraveného modelu ŠKODA KODIAQ. Nové velké SUV právě vstupuje na mezinárodní trh a již nyní se těší velké oblibě.

Po technické stránce splňuje KODIAQ WRC všechny požadavky. Předpisy FIA mu přikazují turbomotor o objemu 2,0 litru a minimální hmotnost 1 650 kilogramů.

V závodním speciálu jsou také dva elektronické asistenční systémy ze sériového modelu. Driver Alert rozpozná únavu řidiče a Blind Spot Detect ho upozorní na vůz ve slepém úhlu jeho zpětného zrcátka.

Vůz ŠKODA KODIAQ WRC vzniká s využitím zkušeností týmu, který s vozem ŠKODA FABIA R5 dosáhl na titul světových šampionů v kategorii WRC 2. A ve skvělých výkonech pokračuje ŠKODA Motorsport i nadále. FABIA R5 zvítězila ve 13 z posledních 14 závodů letošní a loňské sezony. Naposledy Pontus Tidemand zvítězil v březnové Rally Guanjanato México.

Tým ŠKODA Motorsport se těší na novou výzvu a chce s modelem KODIAQ WRC navázat na úspěchy modelu FABIA R5. Management týmu, konstruktéry i mechaniky čeká ještě mnoho práce, ale všichni věří, že vše zvládnou a nový vůz bude na špičkové úrovni a výborně připraven pro závody.

ŠKODA KODIAQ WRC se na závodní trati představí poprvé v lednu 2018 při Rally Monte Carlo. Jména pilotů a navigátorů, kteří ve dvou soutěžních vozech KODIAQ WRC zasednou, oznámí tým ŠKODA Motorsport v září.