Budoucnost automobilové dopravy je minimálně na dalších deset až dvacet let poměrně jasně nalinkovaná. Hlavní roli bude hrát elektřina, autonomní systémy a konektivita a přesně této vize se drží i BMW. Už žádná uřvaná eMka, ani velké osmiválce, program Next 100 years mluví jasně.

Pokud jste milovníkem opravdových automobilů, nejspíše se poslední dva až tři roky už moc neusmíváte. Žijeme ve zlomové době. Burácející motory střídají bzučivé potvory, které nevydají ani obláčku dýmu a kokpit vozu působí skoro jako vesmírný raketoplán. Nicméně pořád se můžeme těšit z některých vozů, které se ještě stále snaží udržet v minulosti.

Buďme rádi za dobu ve které jsme nyní. Byla ti u lepší léta, ale proti tomu co nás čeká v budoucnosti je toto stále ještě velmi příjemný stav. BMW před několika dni představilo svůj nový klip s názvem New Era has Begun, tedy Započala nová éra, který je součástí větší kampaně s názvem Next 100 years, tedy Příštích 100 let. Tato kampaň ukazuje vizi BMW, kam se bude ubírat osobní automobilová doprava a celé to vypadá skutečně futuristicky úžasně.

Ve videoklipu můžeme vidět koncepty automobilek Mini, BMW a Rolls-Royce, které automobilka v minulém roce představovala na jednotlivých autosalonech. Jedná se o koncepty vizuálně skutečně velmi přitažlivé, automobily se sami řídí, samy odjedou, zaparkují se, vyzvednou vám nákup, nebo vás samotné. Automobily navíc umí zlepšit vaší náladu a postarat se dokonce o kojence na zadních sedadlech. Ovšem jedno těmto vozům chybí a to jsou ony dobré emoce z jízdního projevu.

Vše je unylé, uniformní, futuristicky dokonale, ale v momentě, kdy se něco pokazí, vám k opravě klíč prostě stačit už nebude. Z automechaniků se postupně stanou spíše IT odborníci a z automobilu dopravní prostředek podobný pouťové labuti, na první pohled velmi zábavný, po chvilce nudný až otravný. Čím déle budeme od tohoto všeho utíkat tím lépe. Bohužel doba je tak rychlá, že se nám to bude dařit čím dál tím méně.

https://youtu.be/RMMQxoWN0R8