Škoda Fabia Combi patří mezi klasiky mezi nabízenými modely mladoboleslavské automobilky. Ovšem jak to tak vypadá, nyní se nad ní začínají stahovat mračna. Vypadá to, že jí nejspíše nahradí malé SUV.

Automobilka aktuálně horečně pracuje na rozšíření své nabídky SUV modelů. Kodiaq byl první vlaštovkou této ofenzivy a nyní budou přicházet další modely. Neznamená to, že se nabídka bude jen rozšiřovat. Jak to tak vypadá, SUV ofenziva bude znamenat konec pro Fabii Combi.

Její současná generace není na trhu ani třetím rokem, a už se horečně pracuje na jejím nástupci. To by nebylo zase tak neobvyklé, ovšem problémem je, že Fabia IV zřejmě vůbec nebude vyráběna v kombíku. Interní zprávy hovoří o celé situaci tak, že automobilka vyhodnotila zájem zákazníků o tento model jako nedostatečný a z budoucího hlediska neperspektivní.

Není to však poprvé, kdy se objevují spekulace týkající se konce malého kombi. Již dříve se spekulovalo o tom, že nevznikne ani kombi u dvojkové Fabie, kterou mělo tehdy nahradit MPV Roomster. Vedení výrobce nakonec změnil názor a oba modely se nakonec prodávaly společně.

Rozhodnutí přestat vyrábět Fabii v kombi je trochu překvapením, protože podle statistik má právě tato karosářská verze na prodejích velmi důležitý podíl. V minulém roce bylo prodáno 195 tisíc modelů Fabie a 72 tisíc z nich bylo prodáno právě ve verzi Combi. Pokud se však podíváme na celokoncernovou statistiku zjistíme, že zájem o malé prostorné vozy skutečně klesá. Naposledy se malého kombíku zbavil Seat u své Ibizy, právě z důvodu nezájmu zákazníků.

Jak celá situace dopadne, si budeme muset ještě chvíli počkat. Čtvrtá generace Fabie by měla přijít za dva roky a to je dostatek času na to, aby Škoda přehodnotila své plány. S jistotou tak zatím můžeme říct, že Fabie bude představovat pětidvéřový hatchback stojící na platformě MQB.