Jak to tak vypadá, EU leží dieselové automobily hodně hluboko v žaludku. Nyní se parlament rozhodl vydat příkaz, který by mohl dieselům podtrhnout stoličku.

Pomalu to začíná vypadat, že společnost Volkswagen udělala za historií dieselových motorů malou dojemnou tečku, po které budou již jen prázdné stránky v deníku. A to i přesto, že koncern v podstatě nedělal nic nezákonného, protože místní zákon jsou poněkud benevolentní a tak jediní odškodnění zákazníci jsou ti američtí, i tak to ovšem nejspíše stačí k tomu, aby vzrostla averze vůči dieselovým motorům do takové míry, že se o vše začali zajímat i politici

Evropský parlament nyní odhlasovat, že každý výrobce automobilů může být pokutován až 30 tisíci eury za každý vůz, který neprojde emisními testy. Pokud tedy bude zjištěno, že emise nesplňuje model, kterého byly prodány stovky tisíc kusů, dotyčná automobilka bude mít zaděláno na opravdu velký problém.

Evropská komisařka pro průmysl prohlásila v souvislosti s tímto nařízením, že může předznamenat konec naftových motorů. “Diesely nezmizí ze dne na den. Ale jsem si jistá, že se tak stane rychleji, než bychom očekávali,” řekla. Velké množství evropských měst navíc nyní zakázala vjezd dieselovým automobilům do center měst a mnoho dalších se k těmto zákazům chystá připojit. Možná že si to páni poslanci představují nějak takto: