SUV nyní vládnou automobilovému trhu a také se není čemu divit, že se automobilky snaží představit co nejatraktivnější modely. Audi také nespí a proto si pro nás chystá novou Q8 a Q4.

Bratislava a Györ leží pouhých 80 kilometrů od sebe. V prvním jmenovaném městě má továrnu Volkswagen a v tom druhém Audi a právě Audi plánuje do obou měst přivést výrobu nových SUV modelu s přízviskem Q. Bude se jednat o modely Q4 a Q8, kterou jsme si v konceptové verzi mohli prohlédnout na ženevském autosalonu.

Obří osmička bude chrlena v Bratislavě již od příštího roku. Čtyřka si pak na svou produkci o rok počká a představí se v roce 2019. Spory s Alfou Romeo ohledně označení Q4 jsou tak zdá se zcela zažehnány a Audi má konečně volné ruce k její výrobě.

Sériová Q8 bude vyráběna na základě studie z Detroitu, ale také na základě Q8 Sport představené v Ženevě. V praxi to bude znamenat, že vůz bude mít tvary kupé i přes zachování druhého páru dveří a výklopných zadních dveří. Prostor kabiny by měl nabídnout velkorysé rozměry a nejnovější jízdní asistenty společně s novým informačním systémem. Slovensko má s výrobou SUV pro Audi již zkušenosti a to díky dvanácti letům výroby modelu Q7. Rodí se zde varianta S a také plug-in hybrid s tradičním přídomkem e-tron.

Podobný styl bude vyznávat i Audi Q4, kterou bude produkovat továrna Audi Hungaria. Její oficiální podoba prozatím není známá, ale je jisté, že se bude snažit vměstnat mezi modely Q3 a Q5, tedy nebude se jednat o velké SUV. Výroba produkce Q3 se taktéž přesune do Maďarska z katalánského Martorellu, kde jinak sídlí Seat a to již příští rok. Můžeme tak zcela jistě počítat s druhou generací tohoto modelu.