Automobilka Volkswagen se rozhodla, že v příštích letech masivně zainvestuje do vývoje spalovacích a elektrických motorů. Výše investice je závratná! Hned 20 miliard euro!

Prozradil to generální ředitel Matthias Müller s tím, že se tak připravují na další zpřísňování emisních norem. Je to zcela jistě reakce na loňský skandál, o kterém vám nemusíme více říkat. Na základě tohoto velkého problému se automobilka rozhodla změnit svou strategii a po přiznání zhruba 11 milionů vozů s podvodným softwarem po celém světe, se rozhodla, že se zaměří na výrobu tzv. zelených automobilů.

Dieselgate přinesla obrovské množství problémů a hlavně velkých finančních pokut. I přesto však automobilka investuje a nyní investuje do vývoje méně ekologicky zatěžujících motorů. Během dalších pěti let má automobilka v plánu vložit do vývoje ekologičtějších technologií hned několik desítek miliard euro. Cílem je snížení spotřeby spalovacích motorů o 10-15%. Reaguje tím především na očekávané zpřísňování emisních norem v Evropě, USA i Číně.

Zhruba devět miliard eur bude investováno do nových generací hybridních motorů pro americký trh. V porovnání s minulými pěti lety se jedná o nárůst více jak dvojnásobný. Volkswagen se chce zároveň zaměřit na úsporu nákladů na výrobu motorů. To prokázal i u svého nového motoru 1.0 TGI. Počet motorů určených pro masový trh se sníží až o 40%.

Tato investice se Volkswagenu zcela jistě vyplatí, protože trendy se vyvíjí směrem k co možná největší snaze ušetřit spálené palivo a také se vyhnout co nejlépe emisím. Tak se podle vzoru Volkswagenu k problematice současného znečišťování naší planety postaví i další automobilky.