Zaměstnanci automobilky Škoda se s platností od 1. Května snížil počat možný přesčasů v rámci flexikontových směn, tedy směn odpracovaných navíc, hned na polovinu. Doteď mohli ročně napracovat o 120 hodin nad rámec své pracovní doby, ovšem nově bude možné takto odpracovat hodin pouze 60.

Flexikonta

Prodloužena byla i tepelná přestávka, tedy pauza určený pro zaměstnance, kteří pracují ve vysokých teplotách a to z pěti na deset minut. Odboráři našli a automobilkou kompromis hned ve všech projednávaných bodech kolektivního vyjednávání a uzavřeli s vedením dohodu. Ta se letos netýkala mezd, které byly na letošní rok dohodnuty již loni, s tím že tarif vzrostl o tři procenta. Zásadním bodem letošního projednávání byla flexikonta, která automobilce pomáhají být více, výkonnější v průběhu výkyvu produkce. Zaměstnanci někdy pracují nad limit, nebo pod limit své pracovní doby a ve sjednaném období se pracovní doma musí vyrovnat. Vyrovnávací období zde představuje dvanáct po sobě jdoucích měsíců. V poslední době však zaměstnanci pracovali především nad limit své pracovní doby a to hlavně kvůli vysoké poptávce. Za což samozřejmě dostávaly bonusové příplatky.

Tvrdé vyjednávání

Kvůli vzájemné neshodě ve flexikontech neprobíhala v poslední době výroba v noční směně z pátku na sobotu. Odboráři odmítli s automobilkou jednat, dokud nebudou probrány všechny ostatní body. Díky vyjednávání se také zvýšila odměna za flexikontovou směnu a to o 400 korun. Za noční směnu tak zaměstnance dostane 1200 korun a za ranní 1300 korun. Ranní směna je hodnocena lépe z toho důvodu, že směna více narušuje zaměstnancův den.

Další odměny

V rámci vyjednávání byla zvýšena také odměna při odchodu do důchodu, nebo do invalidního důchodu pro zaměstnance, kteří ve firmě pracovali nepřetržitě delší dobu. Zároveň je pro zaměstnance připraven rekordní bonus ve výši 41 tisíc korun hrubého.