› Nový design přední a zadní části vozu
› Nově zpracovaný interiér s modifikovaným vzhledem přístrojů
› Typické pro vozy ŠKODA: velká prostornost a výhodný poměr ceny a užitné hodnoty
› Bi-xenonové přední světlomety s technologií LED pro denní svícení
› Rozsáhlá bezpečnostní výbava a nejmodernější asistenční systémy pro větší bezpečnost a pohodlí
› Konektivita – s Wi-Fi na palubě vždy online
› Dynamické a efektivní tříválcové motory 1,0 TSI
› Tři výbavové stupně Active, Ambition, Style a sportovní varianta MONTE CARLO

ŠKODA RAPID

Modernizovaný rodinný vůz ŠKODA RAPID byl dále vylepšen po stránce designu, techniky i výbavy. Nabídka prostoru zůstává výjimečná. Elegantní ŠKODA RAPID nabízí řadu technických novinek, jako například nové světelné a asistenční systémy, které zajišťují ještě větší bezpečnost, nebo ŠKODA Connect coby nové řešení v oblasti konektivity. Cestující jsou tak díky Wi-Fi vždy online. Nabídka pohonných jednotek nyní obsahuje nové úsporné tříválcové motory 1,0 TSI.

​Tři výbavové stupně a sportovně laděná varianta MONTE CARLO

V portfoliu modelů značky ŠKODA se ŠKODA RAPID řadí mezi modely ŠKODA FABIA a ŠKODA OCTAVIA. Segment kompaktních vozů se na celosvětovém automobilovém trhu podílí přibližně 36 %. V rámci této třídy připadá 42 % na sedany nebo liftbacky. Podle expertů na vývoj automobilového trhu vzroste do roku 2020 podíl celosvětově prodávaných vozů tohoto typu přibližně o 50 %. Vůz ŠKODA RAPID přitom stále platí za jeden z nejatraktivnějších modelů v tomto segmentu. Nabízí se ve výbavových stupních Active, Ambition a Style. K tomu se přidává sportovně laděná varianta MONTE CARLO.

Nový design přídě a zádě

Optické vylepšení je u vozu ŠKODA RAPID zvláště výrazné na přídi s nově řešeným nárazníkem a předními světlomety. Modifikované mlhové světlomety ve spodní části nárazníku jsou propojeny tenkou chromovanou lištou (standardně pro výbavový stupeň Style). Příď tak působí širším dojmem.

Pro značku ŠKODA typické zadní svítilny ve tvaru písmene C mají nyní černě zabarvené kryty, což propůjčuje zadní části vozu ŠKODA RAPID ještě sportovnější vzhled. Kola jsou k dispozici v několika nových designech.

Při pohledu z profilu působí vůz ŠKODA RAPID velmi emotivně díky siluetě připomínající kupé a dlouhému rozvoru kol. Ostrá Tornado linie vytváří napínavou hru světel a stínů na plochách karoserie. Rozměrné páté, vzhůru výklopné dveře zavazadlového prostoru umožňují snadné nakládání zavazadel.

Designové novinky pokračují v interiéru. Při nastupování nejprve zaujmou nové dekorační lišty ve všech dveřích. Nově řešené jsou výdechy ventilace a dekorační lišta na přístrojové desce (od výbavového stupně Ambition), přístrojový štít a ovládací panel manuální klimatizace a topení.

Měřítko prostornosti

Flexibilita vozu ŠKODA RAPID s velkou vzhůru výklopnou zádí a nadprůměrnou vnitřní prostorností představuje podstatnou konkurenční výhodu. Jeho kompaktní vnější rozměry (délka 4 483 mm, šířka 1 706 mm, výška 1 461 mm) a v porovnání s vnějšími rozměry obzvláště prostorný interiér jsou důvodem velké obliby vozu ŠKODA RAPID u rodin. Pohodlně a komfortně může cestovat až 5 osob. Velkorysý je i prostor nad sedákem na zadních sedadlech 972 mm a 65mm prostor před koleny. Tyto hodnoty patří k nejlepším ve třídě. Objem zavazadlového prostoru 550 l patří také k vůbec nejštědřejším v porovnání s konkurencí.

Inteligentní Light Assist

V rámci modernizace modelu ŠKODA RAPID byla přepracována světelná technika. V nabídce jsou hned tři provedení, dostupná v závislosti na stupni výbavy.

Špičkové řešení, standardně dodávané pro provedení MONTE CARLO, resp. na přání dostupné pro výbavy Ambition a Style, představují světlomety s bi-xenonovými výbojkami, denním svícením a směrovými světly s technologií LED. Denní svícení je v tomto případě realizováno diodovým světelným vodičem ve formě horizontálního světelného pásu, který dodává vozu nezaměnitelný vzhled. Když řidič zapne směrové světlo, přepne diodový pás denní svícení na směrové světlo. Celý systém doplňuje Light Assist, který mj. zapíná denní svícení s aktivací zapalování. Senzor pak neustále vyhodnocuje světelné poměry a v případě potřeby zapíná nebo vypíná potkávací světla. To platí pro stmívání i pro průjezdy lesem či tunely. Tlumené světlo se také automaticky aktivuje, jakmile jsou spuštěny stěrače. Funkce Coming Home a Leaving Home zajišťují osvětlení po definovanou dobu. Okolí vozu je osvětleno tak, aby cestující mohli bezpečně a komfortně nastoupit či vystoupit.

Nový Asistent dálkových světel (Auto Light Assist) neustále zajišťuje optimální osvětlení vozovky. Při rychlostech nad 60 km/h rozeznává senzor vpředu jedoucí vozidla (až do vzdálenosti 400 m) a protijedoucí vozidla (do 1 000 m) a v případě potřeby samočinně ztlumí dálková světla.

Vůz ŠKODA RAPID může být ve výbavových stupních Ambition a MONTE CARLO na přání vybaven také mlhovými světlomety včetně funkce Corner. Tento prvek je pro výbavu Style součástí standardní výbavy.

Rozsáhlá nabídka prvků aktivní a pasivní bezpečnosti

Dlouhý rozvor kol, precizně vyladěný podvozek a tuhá struktura karoserie poskytují solidní základ pro stabilní jízdní dynamiku. K bezpečnostnímu standardu patří stabilizační systém ESC s integrovanými systémy ABS, ASR, EDS, brzdovým asistentem, multikolizní brzdou, která snižuje v případě nehody riziko dalších kolizí, a kontrolou tlaku v pneumatikách.

Pro vůz ŠKODA RAPID jsou rovněž v nabídce moderní asistenční systémy jako asistent pro rozpoznání únavy řidiče Driver Alert a Front Assist včetně funkce nouzové brzdy City. Volitelné funkce jako mlhové světlomety s funkcí Corner nebo asistent při rozjezdu do kopce zvyšují úroveň aktivní bezpečnosti. O pohodlí a bezpečí se stará signalizace vzdálenosti při parkování vpředu a vzadu.

Systémy pasivní bezpečnosti chrání pasažéry v případě nárazu mimo jiné pomocí šesti standardně dodávaných airbagů – čelních, bočních a hlavových a také pomocí výškově nastavitelných tříbodových předních bezpečnostních pásů s předpínači vpředu. Tuhá karoserie ovlivňuje excelentní deformační chování vozu při nárazu.

Efektivní a dynamické tříválcové motory 1,0 TSI

I motory ve voze ŠKODA RAPID jsou na špičkové úrovni: Všechny disponují technikou snižující spotřebu jako je rekuperace brzdné energie a systém Start-Stop a splňují emisní normu EU 6. K dispozici je pětistupňová, resp. šestistupňová manuální převodovka a sedmistupňová převodovka DSG.

Novinkou ve voze ŠKODA RAPID jsou pohonné jednotky 1,0 TSI. Tříválcové motory se vyznačují velkou agilitou a úsporností. Jsou v nabídce ve dvou výkonových variantách:

1,0 TSI/70 kW (95 k), max. rychlost 187 km/h, 0 – 100 km/h za 11,0 s, kombinovaná spotřeba 4,4 l/100 km, CO2 101 g/km. Převodovka: pětistupňová manuální nebo sedmistupňová DSG.

1,0 TSI/81 kW (110 k), max. rychlost 200 km/h, 0 – 100 km/h za 9,8 s, kombinovaná spotřeba 4,5 l/100 km, CO2 104 g/km Převodovka: šestistupňová manuální.

(Všechny údaje platí pro verze s manuálními převodovkami).

Díky své kompaktní konstrukci a klikové skříni ze slitin hliníku váží o 10 kg méně než agregáty o objemu 1,2 l, které nahrazují, a mají klidný a kultivovaný chod. Díky menším volným setrvačným silám nepotřebují vyvažovací hřídel, která je jinak u tříválcových motorů obvyklá. Tím se snížila hmotnost, spotřeba i emise CO2.

Vedle obou výkonových verzí motoru 1,0 TSI se pro vůz ŠKODA RAPID nabízejí další tři agregáty. Všechny motory mají rekuperaci brzdné energie i systém Start-Stop a plní emisní normu EU 6. Naftové motory pracují s přímým vstřikováním common rail a filtrem pevných částic. Na výběr jsou:

1,4 TSI/92 kW (125 k), max. rychlost 208 km/h, 0 – 100 km/h za 9,0 s, kombinovaná spotřeba 4,8 l/100 km, CO2 113 g/km. Převodovka: sedmistupňová DSG.

1,4 TDI/66 kW (90 k), max. rychlost 185 km/h, 0 – 100 km/h za 11,7 s, kombinovaná spotřeba 3,9 l/100 km, CO2 103 g/km. Převodovka: pětistupňová manuální nebo sedmistupňová DSG.

1,6 TDI/85 kW (116 k), max. rychlost 201 km/h, 0 – 100 km/h za 10,0 s, kombinovaná spotřeba 4,1 l/100 km, CO2 107 g/km. Převodovka: pětistupňová manuální.

(Všechny údaje platí u motorů TDI pro verzi s manuální převodovkou, u motoru TSI pro verzi s převodovkou DSG).

Díky službám ŠKODA Connect vždy online

Cestující ve vylepšeném voze ŠKODA RAPID jsou na přání díky Wi-Fi hotspotu vždy online. Nové služby ŠKODA Connect se skládají ze souboru služeb Infotainment Online, které poskytují informace a zábavu, a služeb Care Connect, které poskytují asistenční služby a servis. Služby Infotainment Online zahrnují mimo jiné služby Dopravní informace online, které se zobrazují v reálném čase, dále službu Čerpací stanice (včetně cen pohonných hmot), Parkovací místa, dále přenáší aktuální zprávy nebo informace o počasí.

Služby Care Connect podporují řidiče v mnoha situacích a jsou k dostání pro všechny varianty výbav s infotainment systémy Amundsen a Swing. Nabídka zahrnuje automatické tísňové volání (Emergency Call), které po aktivaci zádržného systému inicializuje spojení s tísňovou linkou. Ke službám Care Connect patří dále služba Pomoc na cestě a Proaktivní servisní služba s přímým spojením s požadovaným servisem ŠKODA pro případné dotazy nebo sjednání příštího termínu prohlídky.

Pomocí aplikace ŠKODA Connect na chytrém telefonu má řidič kdykoliv na dálku přístup k údajům o vozidle nebo může ověřit jeho stav. Navíc je tu možnost posílat do vozidla cíle navigace. Kdo si již nevzpomíná, kde auto parkuje, může si také na chytrém telefonu zobrazit aktuální polohu vozidla.

Rozsáhlá nabídka infotainmentu

Hudební a navigační systémy vozu ŠKODA RAPID jsou založeny na druhé generaci koncernové modulární stavebnice infotainmentu. K dispozici je systém ŠKODA Surround, Bluetooth s hlasovým ovládáním a zásuvky USB. Pomocí rozhraní pro chytré telefony SmartLink+ – obsluhuje standardy Apple CarPlay, Android Auto a MirrorLink™ – je navíc možné na displeji vozu ŠKODA RAPID využívat aplikace nebo přenášet do chytrého telefonu data z vozidla. Od výbavového stupně Ambition je k dispozici systém Media Command 2.0, který umožňuje ovládat palubní infotainment Amundsen ze zadních sedadel prostřednictvím mobilní aplikace.

Simply Clever: dvě další USB zásuvky v zadní části vozu

Četná řešení Simply Clever zajišťují oblibu modelů ŠKODA. K novinkám ve vylepšeném voze ŠKODA RAPID patří dvě USB zásuvky v zadní části vozu pro nabíjení chytrých telefonů nebo jiných malých mobilních přístrojů.

Ve voze je 19 chytrých řešení (coby součást standardní výbavy nebo na přání), jako například škrabka na led ve víčku nádrže, oboustranný gumotextilní koberec zavazadlového prostoru, držák výstražné vesty pod sedadlem řidiče nebo deštník v přihrádce pod sedadlem spolujezdce.

ŠKODA RAPID MONTE CARLO

Symbolem sportovního charakteru, individuality a výjimečného designu jsou výrazné modely ŠKODA MONTE CARLO. Bodují svými sportovními stylovými prvky, sportovně laděným interiérem a atraktivní výbavou. Označení MONTE CARLO připomíná dlouhou a úspěšnou tradici značky v oblasti motorsportu.

Černé designové prvky zvýrazňují dynamický charakter. Rámeček mřížky chladiče a kryty vnějších zpětných zrcátek jsou černé, stejně jako hrana předního a zadního spoileru a prahové lišty. V rámci standardní výbavy dostává vůz ŠKODA RAPID MONTE CARLO černá 16“ kola s broušeným obvodovým kruhem, na přání jsou v nabídce černá leštěná 17“ kola.

Zadní boční okna a sklo pátých dveří jsou zatmavená (SunSet), stejně tak zadní svítilny. Sportovní charakter ukazuje navíc černě lakovaný zadní difuzor. Model ŠKODA RAPID MONTE CARLO nabízí ve standardní výbavě bi-xenonové světlomety. Součástí paketu jsou tmavě zabarvené mlhové světlomety s integrovanou funkcí Corner.

Sportovně laděný je také interiér vozu ŠKODA RAPID MONTE CARLO. Tříramenný sportovní volant potažený perforovanou kůží a červené ozdobné obšití zajišťují efektní kontrast. V černé kůži s červeným ozdobným obšitím je také hlavice řadicí páky, středová loketní opěra a loketní opěry ve dveřích. Řidič a spolujezdec sedí na sportovních sedadlech, která jsou potažena individuálními látkami v černo-červeném designu se šedými podélnými pruhy. Nástupní prahové lišty u předních dveří jsou ozdobeny nápisy Monte Carlo, černé koberce zase ozdobnými stehy. Na palubní desce podtrhuje sportovní pocit lišta s karbonovým vzhledem. Pedály jsou z ušlechtilé oceli. Sdružený panel přístrojů je stejně jako dříve podbarven speciální sportovní grafikou.