Golf musel jít z výsluní pryč! Proč? Nejspíše za to může jeho modernizace, která způsobila pokles jeho prodaných kusů automobilů, zatímco jiní rostou.

Král je sesazen

Golf platí za stálici, která má svou pevnou fanouškovskou základnu. Jedná se o dlouhodobě nejprodávanější automobil v Evropě. Ovšem v Březnu tento status ztratil. Přeskočil jej Ford Fiesta, a tak musel jít po dlouhých sedmi letech, z trůnu pryč.

Zrádná Fiesta

Fiestě pomohl především březnový nárůst prodejů, kdy bylo prodáno 47 263 kusů, což bylo o 11,8% více než před rokem. Naopak Golf si pohoršil. Jeho prodeje spadly o 16,9%, což představovalo pouze 46 795 prodaných kusů.

Proč?

Důvodů proč k těmto propadům došlo je hned několik. Tím největším je nedávný nástup modernizovaného Golfu, který v současnosti prodejci na prodejnách ještě zkrátka nemají, a na automobil se musí dlouho čekat. Naopak Fiestu mezigenerační obměna teprve čeká a tak se prodejci snaží vyprodávat sklady a na odcházející model nabízejí nejrůznější zajímavé slevy. To je důvod proč byla Fiesta v březnu tak atraktivní.

Vznět tolik netáhne

Prodeje zcela jistě ovlivnil také mírné ochlazení zájmů evropských zákazníků o vznětové motory. Zatímco mezi malými vozy nehrají tyto motory až takovou roli, u kompaktů je to přesně naopak a změna preferencí je tedy velmi dobře patrná.

Britové

Svůj vliv zde má také britský trh, na kterém patří Fiesta dlouhodobě k nejoblíbenějším vozům, a březnové prodeje zde bývají pravidelně velmi vysoké a letos byly dokonce rekordní. Byly více jak dvojnásobné oproti prvním dvěma měsícům tohoto roku. To způsobila především chystaná změna sazby spotřební daně z vozidla, která vstoupila v platnost na začátku dubna.