StoreDot, to je společnost, o které v budoucnu možná hodně uslyšíme. Proč? Právě tato společnost vyvíjí nový akumulátor, který by měl být schopný dojet až 500 kilometrů, ale hlavně by jej mělo být možné nabít za 5 minut!

Elektromobily se jeví jako hudba budoucnosti, i když jedna nota v ní pořád pokulhává a tou jsou její akumulátory. Ty zásadním způsobem ovlivňují to jak velký bude dojezd automobilu, kolik bude vážit i jaká je jeho využitelnost, v závislosti v rychlosti jeho nabíjení. Bohužel vývoj akumulátorů není tak rychlý jako bychom si přáli a tak jsou elektromobily stále spíše zajímavostí než plně funkčním automobilem. Navíc ve složitosti akumulátoru se odráží i jeho cena.

Čas od času se však objeví prototyp, který se prezentuje jako přelomový. Jeden takový nyní představila i společnost StoreDot. Ta na barlínském CUBE Tech Fair představila akumulátor, který se jmenuje FlashBattery. Jedná se o akumulátor s extrémně rychlým dobíjením, které je tak rychlé, že si během něj stihnete možná tak odskočit na toaletu. Plného nabití baterie by totiž mělo být možno dosáhnout do pěti minut! Tedy alespoň tak to prezentuje společnost, která navíc uvádí dojezd na tuto baterii 480 kilometrů.

Samozřejmě že veškeré technologické specifikace společnost tají. Ovšem prozradila to, že samotný baterie se skládá ze 40 jednotlivých článků, které obsahují skloněné vrstvy vytvořené z nanomateriálů, které jsou vyrobeny z organických sloučenin. A právě zde tkví tajemství rychlonabíjení. Zatímco klasické akumulátory mají tyto vrstvy z grafitu, který zpomaluje proces nabíjení, organické materiály mu v tom nebrání.

Výrobce se momentálně snaží nalézt partnera, se kterým by se mohl pustit do plného vývoje akumulátoru a jak to tak vypadá, začne hledat v Číně. Uvidíme tedy, zda se dočkáme zlomového okamžiku ve světe elektrovozů, či se jedná opět o planý poplach.