Nejnovější statistiky dokazují, že každý pátý řidič má určitý problém se zrakem. Bohužel mnoho z nich tento problém ignoruje a to i přesto, že některé ze závad jsou tak vážné, že řízení s nimi se rovná řízení po požiti alkoholu či drogy.

Každý pátý! To je skutečně vysoké číslo, které je navíc umocněno procentuálním průměrem 6% z těchto řidičů. 6% řidičů s vadou zraku mají své oči tak špatné, že by vůbec neměli za volant usedat, protože jsou velmi nebezpeční sobě i svému okolí.

Čísla hovoří jasně. Minulý rok na českých silnicích zemřelo 114 řidičů jen kvůli svému špatnému zraku. To znamená, že celkem takto zemřelo 14% ze všech osob usmrcených na našich silnicích během minulého roku. Martin Farář z Besipu k tomu dodává: „Zjišťujeme, že na českých silnicích jsou řidiči, kteří špatně vidí. Řidič bez oční korekce je schopen rozeznat chodce na 200 metrů, ale u řidičů s problémy s viděním či očními vadami se vzdálenost může snižovat až na 50 metrů,“

Vůbec nejčastějšími očními vadami je krátkozrakost, dalekozrakost a astigmatismus, tedy nepřesné zaostřování světla, které se může objevovat i na silnici. Podle odborníků by měli kompenzační pomůcky za volant nosit řidiči, kteří mají zhoršenou ostrost vidění pod 70%. Ti, kteří mají toto procentuální vyjádření po 50% hranici, by neměli za volant usedat vůbec!

Každý řidič má u nás v republice povinnost dvou očních prohlídek. Té první ještě předtím než si vůbec jde udělat řidičský průkaz, a té druhé v 65. Je však mnohem lepší chodit na pravidelné prohlídky, aby byl problém řešen již ve svém zárodku a ne jej nechat rozrůst do nebezpečných rozměrů, kdy by mohl způsobit zranění nejen vám, ale také lidem ve vašem okolí a vlastně všem účastníkům silničního provozu.