ŠKODA Element

Jaká byla vaše praxe na střední škole? Pamatujete si to? Studenti středního odborného učiliště Škoda Auto na tu svou praxi nejspíše nikdy nezapomenou. V rámci ní totiž vytvořili buginu na bázi Citigo a výsledek vypadá skutečně dobře.

Již v sedmdesátých letech vznikl ve Škodovce nápad na vytvoření plážové buginy, prostě autíčka na hraní, které by v tuzemsku nenašlo příliš mnoho zájemců, ale v zahraničí třeba ano. Vzniklo tak několik postavených prototypů, které nesly název Buggy 736. Nyní je tento nápad zpět, díky mladistvému entuziasmu. Výsledek se jmenuje Škoda Element.

Již na začátku vás však musíme zklamat. Takováto věc do sériové výroby rozhodně nepůjde. Jedná se o projekt učňů v rámci jejich studia. Studenti mají každým rokem za úkol vytvořit něco originálního a speciálního, a tak od roku 2014 vznikly již 4 takovéto unikáty. Pomocí nich se názorně učí, jak pracovat v týmu, jak plánovat práci a jak se vypořádat s omezeným rozpočtem.

Na vývoji vozu pracovalo celkem 22 učňů ve věku 17-18 let, kteří so mohli libovolně vybrat, co by chtěli postavit. Volba padla na vůz poháněný elektřinou a to z toho důvodu, že právě v ní vidí studenti budoucnost. Právě na elektřinu odkazuje i jméno celého výtvoru Element. Jak z obrázků vidíte, bugině chybí střecha i boční dveře. Jejím základem je Škoda Citigo, která sice elektrický pohon nenabízí, ale její dvojče Volkswagen e-Up ano. Proto bylo celkem snadné elektromotor do vozu aplikovat. Výkon pohonné jednotky je 60 kW.

Učni na voze pracovali od podzimu roku 2016, kdy byly vytvořeny první výkresy. S rokem 2017 pak přišlo na řadu stále více mechanického náčiní. Posloužila svářečka, ale i nůžky na plech k odstranění střechy. Nově uspořádán byl interiér a také zavazadlový prostor. Finální produkt byl hotový po 1 500 hodinách práce.