Pokud se vám stala dopravní nehoda je to zcela jistě velmi nepříjemná situace je však dobré vědět co se bude dít dal s vaším vozem. Možností co se bude dít je hned několik. Záleží na několika faktorech.

Ten první je, kdo nehodu zavinil. Pokud jste na vině vy sami a nemáte havarijní připojištění pak je to pro vás ta nejhorší varianta. Veškeré výdaje totiž půjdou na vaše vlastní triko. Sami si budete muset zajistit a poté zaplatit odtah vozu a pak také jeho opravu popřípadě likvidaci. Je dobré odhadnout zda je vůz zničený tak že se vám oprava vozu skutečně vyplatí, či zda nebude lepší jej rovnou nechat zlikvidovat.

V opačném případě, pokud jste nehodu ne zavinili, můžete být relativně v klidu. Důležité je zde ovšem slovo relativně. Opět je zde důležité do jaké míry je vás automobil poškozen. To je na posouzení odborníkem kterého pošle pojišťovna, u které je pojištěná osoba, která nehodu zavinila. Ten rozhodne o rozsahu škod. Následuje oprava vozu a pojišťovna by měla váš vůz na své náklady opravit. Ovšem pojišťovna má velký problém s tím že vám bude platit kompletně nové díly. Proto se ohání slovem amortizace a bude po vás chtít abyste se na ceně dílu spolupodíleli a čas opravy tak zaplatili.

Druhou možností je že váš automobil spadne do kategorie tzv. totálky. To znamená že by oprava vozu byla nákladnější než cena samotného vozu. V takovém případě nepřichází v úvahu jeho oprava ale zaplacení částky od pojišťovny za vůz. Buhužel jeho cena je vyhodnocována na základě tabulek a pro majitele vozu je spíš nevýhodná. Například pojišťovna vůbec nebere v potaz počet najetých kilometru a proto pokud jich není moc, ale vůz je starší více jak 5 let tratí na tom především majitel vozu. Pojišťovny teď navíc dělají i to, že zbytek vozu, tedy vrak, dají do dražby. Čekají na nabídku a pokud přijde vyplatí vám rozdíl mezi vyčíslenou tabulkovou cenou vozu a částkou nabídnutou od zájemce o vrak. Ta je samozřejmě také velmi nízká. Vy však mate možnost automobil, tedy to co z něj zbylo, zájemci z dražby nedat a pokusit se jej prodat svou vlastní cestou. Muže tak získat více peněz, ovšem nikdy to není zcela zaručeno.