Jak to tak vypadá ta tam jsou doby, kdy farmáři museli jezdit ve značkách jako Ford či Nissan, pokud chtěli opravdu kvalitního pick-upa. Společnost Mercedes-Benz představila novinku v podobě pick-upu třídy X, který byl dlouho představován jako koncept, ale až nyní se představila jeho výrobní verze, která se od konceptů příliš neliší.

Tento model je jakýmsi luxusnějším sourozencem Nissanu Navara a Renaultu Alaskan. Mercedes s aliancí Renault-Nissan spolupracuje již delší dobu, a proč by měl utrácet za vývoj náklaďáku, když má smlouvu s automobilkami, které jsou na pick-upu experty? Dobrou zprávou však je, že se nejedná pouze o čistou kopírku jejich technologií a designu, ale novinka má velké množství svého vlastního know-how. Vzhled tak například trochu evokuje velké SUV GLS.

Pod kapotou novinky najdeme turbodiesel X220d, který poskytuje výkon 120 kW. Dále je pak k dispozici výkonnější varianta X250d se 140 kW. A pro zastánce benzínových pohonných jednotek je připraven čtyřválec X200 s 122 kW, který půjde hlavně do arabských zemí a do Afriky. Samozřejmostí je pohon všech čtyř kol do drsnějšího terénu, ovšem na něj si zákazníci budou muset počkat. Prozatím je k dispozici pouze zadokolka s 4Maticem na uzávěr zadního diferenciálu.

Mercedes pro novinku vydá mnoho příslušenství jako například kryty zadního nákladového prostoru, ochranné klece, lišty pro zajištění přepravovaných věcí na korbě, nejrůznější dělící systémy, nášlapy na boky a ochranu podvozku z nerez oceli. Rozhodně zapomeňte na variantu základního černého oplastování určenou čistě pro práci.

Otázkou u tohoto vozu je především to, kolik se najde kupců, kteří budou ochotni zaplatit nemalý peníz za prestiž značky a luxus na palubě. Automobil bude postupně v prodeji v Evropě, Jižní Americe, Austrálii a Africe. Jen do USA se nechystá, protože zde je konkurence až příliš veliká. A cena? 973 tisíc korun v základní verzi.