Audi Elain je koncept, který nahlíží do ne příliš vzdálené budoucnosti. K pohybu v dálničním provozu nepotřebuje řidiče a klidně si najde cest i do myčky či k nabíječce baterií. Zvládne si také popovídat s infrastrukturou a dokáže řidiče uklidnit.

Automobilka Audi představila ve Frankfurtu krom konceptu Aicon také koncept Elaine. Všimněte si, že Audi opustilo od Quatter a číslic, a pojmenování vozů berou trochu více poeticky. Nicméně na první pohled je jasné, že tento automobil vychází z e-tronu Sportback, který se představil na květnovém autosalonu v Šanghaji.

Fastback Elaine však nahlíží tak trochu mezi SUV, což je u něj jasné na první pohled. Především oplastování a výška 1,53 metru prozrazují, že toto auto se nezalekne ani terénu. Jinak se však jedná o automobil vyšší střední třídy. Zaujme vás také Matrix LED osvětlení, které poskytuje informace o aktuálním jízdním režimu automobilu i ostatním účastníkům silničního provozu. Například tu, že automobil se nachází v autonomním režimu a nikdo jej tedy neřídí.

https://www.youtube.com/watch?v=zD-2B-s5KKI

V samotném voze nalezneme tři motory. První na přední nápravě a dva na zadní, což znamená schopnost pohonu všech čtyř kol. Stejná konfigurace by měla být i u automobilů, které půjdou do sériové výroby. Výkon všech motorů dohromady činí 320 kW, ovšem je možné jej navýšit i na 370 kW. Baterie mají kapacitu 95 kWh, což představuje dojezd nad 500 kilometrů.

Tím vůbec nejzajímavějším na Elaine je však soubor jejích asistentů. Ty by se již brzy měly objevit i v sériové výrobě. Mezi vůbec nejzajímavější patří například PIA, tedy Personal Intelligent Assistant. Ten kombinuje data získané z vozidla, s daty získanými z řidičových reakcí a na základě toho vytváří jeho osobní profil, je schopný zaznamenat nenadálé změny a občas tak řidiči domluví či poradí.