67 let, tak dlouhá doba uplynula od podepsání první smlouvy mezi automobilkou Ford a americkou policií.

Velmi unikátní video připravila automobilka Ford, která momentálně slaví 67 let společné spolupráce s americkou policií. Toto spojení přineslo velké množství zajímavých modelů, a vy se na ně můžete podívat v tomto videu.

Vše odstartovalo v roce 1950, kdy jednotlivé policejní stanice začaly fasovat model Mainline, který se nabízel v několika karosářských verzích, pro policii se však ukázal být nejlepším pětidveřový sedan, který byl hned po dvou letech vystřídán  modelem Interceptor, který poskytoval výkon 125 koňských sil. O další čtyři roky později se tento model dočkal výkonnostního upgradu, který přinesl dávku 215 koňských sil.

Že si policie na výkon pomalu zvykala dokazuje i model z roku 1971, kterým byl 429 CI V8 Galaxie. Automobil o výkonu 400 koní  s dvojitými koncovkami výfukového systému se stal absolutní ikonou a velkým miláčkem filmových tvůrců.

S rokem 1982 přišel dvoudvéřový Mustang SSP, který byl ve službě dlouhých 11 let a který disponoval pětilitrovým osmiválcem, díky kterému se jednalo o skutečně rychlý vůz. Jeho následovníkem byl Crown Vic. Ten je považován za vůbec nejpopulárnější automobil všech dob. Má za sebou několik generací a momentálně je součástí vybavení několika policejních oddělení.

Pokud se podíváme na blízkou historii, ani ta není nezajímavá. Zaujme například sedan Taurus z roku 2013, který pohání dvakrát přeplňovaný EcoBoost V6. Ten má elektronickou stabilizaci, pohon všech čtyř kol a hlídání mrtvého úhlu spolu se zadní parkovací kamerou.

Nejnovějším přírůstkem do této policejní rodinky bude hybrid Fusion, který se stane součástí policejní výzbroje již v příštím roce. Zaujme především jeho hybridní pohon a díky tomu by měl ušetřit jednotlivým služebnám.