Cely automobilový svět momentálně žije autonomními systémy. Ovšem zatímco se ostatní soustředí na automobily bez řidiče, německá společnost Kiekert se soustředí na výrobu chytrých dveří! Co dokáží?

Společnost Kiekert má více jak stopadesátiletou historii během které vyrobila několik desítek milionů zámků pro automobily. Největší výrobní prostory sídlí v Přelouči a momentálně se jedna, o největšího výrobce zamykacích systémů na světě. Krom zámků do současných vozů se automobilka soustředí také na automobily budoucnosti. Momentálně totiž vyvíjí dveře, s několika chytrými funkcemi. Mezi ně patří například úplná absence klik od dveří.

Jejich systém NuEntry-Launch totiž umožňuje řidiči vstoupit do vozu bez použití kliky. Automobil se odemkne s otevře pomoci senzorů otisku prstů popřípadě i chytrým telefonem. Další šikovný systém je i-protect, který dokáže zastavit dveře díky integrovaným systémům na bázi elektromagnetu, zastavit dveře před nárazem do překážky a to na přesnost jednoho centimetru. Nejde však jen o klasické oťukávání dveří na parkovištích, ale dveře dovedou rozpoznat například blížícího se cyklistu. Mohlo by to tok znamenat konec škrábanců na dveřích.

Poslední z velkých inovací je i-move, který zajištuje pohodlné a plynule zavíráni o otevírání dveří a víka kufru. K tomu poslouží tlačítka v interiéru, takže i malé děti budou moci otevírat pohodlně dveře podle svých potřeb. Detailnější informace o těchto systémech, jako jsou bezpečnostní opatření či ochrana jsou však zatím držený v tajnosti. Společnost momentálně vyvíjí v dalších devíti zemích světa a je momentálně plně připraven nabídnout své nejnovější technologie velkým automobilkám. Otázkou je, kdy se tyto technologie rozšíří masové a nebudou pouze součástí několika prototypů.