Na Facebooku se v poslední době objevilo několik snímku unikátních formuli z devadesátých a osmdesátých let, které stojí nehybně kdesi ve Francii. Na první pohled to vypadá, že se jedná o naprosto unikátní nálezy, mezi kterými jsou i monoposty stáji Ferrari, Lutus či Benetton. Ovšem je tu samozřejmě jeden malý problém, jak jinak!

Jak to tak vypadá, nejspíše nejde o originály. Pokud se podíváte na jednotlivé monoposty trochu více do detailu, zjistíte, že některé detaily neodpovídají originálům. Nápravy a kola vozu vypadají u některých automobilů velice podivně a například Arow A6 závodil ve své době ve zcela jiném barevném provedení. Stejný problém je i s některými sponzory Benettonu a i Lotus je trochu podivný. A například Ayrton Senna závodil s číslem 12 ovšem na nalezené formuli najdeme číslo 11.

Nakonec se tak jedna pouze o velmi zajímavý název ovšem nikoliv o naproti unikátní nález, který je historicky velmi důležitý. Ve výsledku se nejspíše nejedná o skutečné monoposty, ale pouze o jejich repliky, popřípadě o showcary určené pro nejrůznější show. I tak je zajímavé, ze je tolik replik formulí nalezeno na jednom místě, ovšem kompilace rozhodně nebude mít takovou hodnotu jako kdyby se jednalo o originály. Tak třeba jindy, třeba se jeden den skutečně najde takto unikátní sbírka originálních monopostů F1.