Anglický pořad Top Gear je s námi již nějaký ten pátek. Nejvýrazněji je spojen s trojicí Hammond, May, Clarkson. Ovšem stačilo málo a jeden z těchto moderátorů vůbec nemusel být přítomen.

Oblíbený anglický pořad TopGear z dílny BBC funguje již od roku 1977. Zprvu se jednalo o běžný pořad pro všechny motoristy, ovšem postupem času se začal specifikovat svou vlastní, velice originální cestou. V roce 2001 však přišlo rozhodnutí, že bude pořad zrušen. Clarkson, který v té době už byl moderátorem pořadu, proto začal vymýšlet adekvátní náhradu.

Nakonec na stanici zůstal pořad se stejným názvem nakonec zůstal a vedle Clarksona se objevily nové tváře v podobě Richarda Hammonda a Jasona Dawa. Toto však hned po první sérii nahradil James May. V te době se však houpala gilotina i nad Hammondem, o čemž se doposud nevědělo.

„Z nějakého mnou nepochopitelného důvodu vedení BBC Richardovi v prosinci řeklo, že jej pro příští sérii možná nebudou potřebovat, ale že mu každopádně přejí šťastné a veselé,“ uvedl v rozhovoru pro časopis Top Gear producent Wilman.

Wilman pak také popsal, jak probíhalo hledání náhrady za Dawea. „Navštívilo nás vedení a oznámilo, že show přitahuje mladé trendy diváky, takže bychom měli najít někoho moderního a perspektivního,“ popsal jeden z hlavních mužů ze zákulisí pořadu. „Přiložil jsem ruku k dílu, hledali jsme snad všude a nakonec jsme přišli s tím nejlepším návrhem a to Jamesem Mayem.“

Momentálně nám zbývá jen několik dní do startu druhé série pořadu Grand Tour, kter tato trojice moderátorů moderuje. Premiéra prvního dílu je naplánována na osmého prosince. Tvůrci mají s moderátory momentálně smlouvu na 36 epizod během tři let. V průměru nás tak čeká 11-12 epizod za jeden rok.