Francouzská automobilka slaví 40 let v nejvyšší soutěži F1. K tomuto jubileu se rozhodla postavit unikátní monopost F1, který je kompletně cely postavený z Lego kostiček.

Unikátní kousek měří 5,4 metrů a je momentálně k vidění v Paříži ve výstavních prostorách značky s názvem L’Atelier Renault. Jedná se o věrnou kopii letošního monopostu značky. Kompletně cely model však z lega nebude. Některé komponenty jsou skutečné a to sedačka, pneumatiky a volant. Ty poskytl skutečný monopost, který tento rok závodil. Celkem na automobil bylo zapotřebí 600 tisíc kostiček.

„Pro mnoho lidí je Formule 1 světem, který znají jen z obrazovek televize,“ uvedl Patrice Baheux, generální ředitel L’Atelier Renault. „My však máme rádi výzvy, proto jsme se rozhodli pro tento projekt. Lego zná každý a společně chceme otevřít dveře do výjimečného světa Formule 1 všem.“

Pokud se tedy na Vánoce chystáte do Paříže, rozhodně se v ateliéru zastavte. Na své si zde totiž nepřijdou jen automobiloví nadšenci, ale především rodiny s dětmi. Pravidelně tu jsou pro děti pořádány akce, děti si zde mohou sednout do skutečně formule a můžete zakoupit předměty spojené s formulí.

Renaultu se letos poměrně dařilo, obsadil šesté místo a díky poslednímu závodu se ji povedlo pokořit konkurenci z Torro Rosso a Haasu. V příštím roce se očekává další zlepšení a stáj začne dodávat motory i McLarenu.