YOKOHAMA, Japan (Jan. 3, 2017) – Nissan unveiled research today that will enable vehicles to interpret signals from the driver’s brain, redefining how people interact with their cars. The company’s Brain-to-Vehicle, or B2V, technology promises to speed up reaction times for drivers and will lead to cars that keep adapting to make driving more enjoyable.

Budoucnost automobilové dopravy není příliš pozitivní pro všechny milovníky řízení. Plně autonomní vozu jsou v současné době cílem mnoha automobilek a jak to tak vypadá, nadšení šoféři budou mít po zábavě. Ovšem zachránit by je mohl Nissan!

Autonomní vozy ve kterých se budeme jen vozit a veškeré řízení zvládnou za nás je otázkou celkem blízké budoucnosti. Momentálně sice nikdo není schopen říci, kdy se tak přesně stane, ale tato věc, je celkem jednoznačná. Mnoho lidí vítá tuto vizi s nadšením, ale jsou tu i ti, kteří milují řízení natolik, že to pro ně bude nepřekonatelný problém. Řešením pro ně by však mohl být nový systém od Nissanu, který umožní řízení i v budoucnosti.

Nissan momentálně pracuje na velice originální technologii, kterou nazývá B2V, tedy Brain-to-Vehicle. Jedná se o systém senzorů, které monitorují mozkovou aktivitu řidiče a na základě jeho této aktivity přenášejí informace do systému, který je začne vyhodnocovat a dávat příkazy automobilu. Automobil je tak schopen vyčíst z řidičovi mysli to, co má vlastně dělat. Je schopen vycítit, kdy chce řidič zabočit, kdy chce přidat plyn a kdy chce naopak zabrzdit. Na základě těchto informací pak tyto úkony sám automobil vykonává na místo řidiče. Výsledkem jsou mnohem rychlejší reakce, něž kdyby automobil řidič ovládal sám svým tělem. Nissan se nechal slyšet, že díky tomu je schopen zkrátit reakční dobu o 0,2 ale i 0,5 sekundy oproti klasické reakci v dnešní době.

https://www.youtube.com/watch?v=oCi6taII6Yo

Navíc je systém schopen zjistit to jak se řidič cítí a podle toho nastavovat samotný automobil. Měnit může i chování autonomního pohonu ale i klimatizaci vozu a dokonce i změnit to, co posádka vidí díky rozšířené realitě. Zda je i to bezpečné si nejsme již tolik jisti, ovšem nápad je to bezesporu zajímavý.