První elektrický Seat je z 95% hotový španělská automobilka Seat se chystá naskočit na vlnu elektromobilů. Ten první je již skoro hotový. Známe jeho jméno i rozměry.

Vedení výzkumu společnosti Seat prozradilo o chystané novince hned několik zajímavostí. Prvně víme že se bude jednat o automobil, který se svou velikostí bude blížit Leonu, ovšem v kabině bude mnohem více prostoru. Posazen bude na čistě elektrické platformě MEB a na trhu by se měl objevit již v roce 2020.

Registrované ochranné známky prozrazují i jméno vozu. Tím by podle všeho mělo být Seat Born, Born-E, případně E-Born. Základem pro název je EI Born, jedna z nejstylovějších částí Barcelony, která je naprosto ideální pro elektrický vůz.

„První vůz s platformou MEB bude menší než naše velké SUV, které odhalíme už brzy,“ uvedl Dr. Matthias Rabe, viceprezident Seatu pro výzkum a vývoj. „Velikostně se auto značně podobá Leonu, ale díky použitým základům nabídne mnohem více prostoru v kabině.“

První moderní elektromobil Seatu by měl jít ve šlépějích rodiny I.D. od Volkswagenu. Cena by se měla rovnat té, kterou má momentálně Alteca. Ta se momentálně prodává od 481 tisíc, ovšem lze očekávat, že cena bude podobná spíše s opačným koncem ceníku. Ten obsahuje slušně vybavenou Altecu za 857 tisíc korun s dvoulitrovým TDI, pohonem všech kol a samočinnou převodovkou DSG.

Seat si momentálně dokonce pohrává s myšlenkou, že by některé položky byly předplatitelné na určitou dobu. To by znamenalo, že by automobil uměl vyhřívat sedačky, ovšem dokázal by to pouze na předplacený počet dní. To by se pak dalo zrealizovat u mnoha věcí, výkonu nevyjímaje.

Automobil je momentálně hotový z 95%. Pevně jsou dány rozměry, včetně délky, šířky a rozvoru. „Je to opravdu hezký vůz. Vypadá výrazně a uchovává si to nejlepší ze značky Seat,“ dodává zástupce španělské automobilky.