Za volant jedině odpočatí. To je pravidlo, které jsme slyšeli již tolikrát, jenže ne každý to dodržuje. Svědčí o tom také nejnovější studie, která dokazuje jak moc je ospalost za volantem nebezpečná.

Zajímavé výzkumy

Za výzkumem stojí společnost AAA, která se věnovala dění v zámoří. Již před časem informovala, jak moc škodí posypová sůl vozidlům a že jen v Americe jsou vynakládány desítky miliard korun na opravy škod způsobených právě solí.

Každý desátá!

Nyní společnost přichází s dalším výzkumem, jehož výsledek je stejně překvapující. Zamysleli jste se někdy nad tím, kolik dopravních nehod způsobují řidiči, kteří jsou neodpočatí? Je to hned u každé desáté dopravní nehody!

 

Tvůrci výzkumu informovali o tom, že právě ospalost je u řidičů velice podceňovaným faktorem, který si mnoho z nich vůbec nepřipouští a řeší jej až v momentě, kdy už je vlastně pozdě. Výzkumníci totiž analyzovali tváře řidičů prostřednictvím palubních kamer a sledovali jak často zůstávají oči zavření u člověka, který je plně odpočatý, a u člověka, který je naopak unavený.

Na základě těchto analýz dospěli k tomu názoru, že právě ospalost může za deset procent veškerých dopravních nehod. Oficiální zámořská čísla pak hovoří o pouhých dvou procentech.