Největší světové automobilky odhalili svá prodejní čísla za minulý rok. Která z nich je tedy oficiálně tou největší na světě. Je to stále Volkswagen Group?

Kdo z koho

Výsledky záleží především na tom, co výrobci zahrnují do globálních údajů o prodeji, a také to, co vlastně definují jako automobil.

Letos se totiž označení za jedničku dožaduje nový hráč, kterým je aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Tato japonsko francouzská skupina koupila v roce 2016 Mitsubishi a v loňském roce přijala její součást do svého jména. Tvoří jí aktuálně deset značek mezi které patří Dacia, Datsun, Infinity, Renault Samsung Motor. Firma uvádí, že dohromady prodala v loňském roce 1é,61 milionů vozů, což by z ní dělalo číslo jedno. Ovšem To je trochu matoucí.

Jen samé zmatky

Proč? Volkswagen uvedl že prodal loni 10,74 milionů automobilů. A někteří tvrdí, že podle těchto čísel by měla být jmenovaná největší automobilkou již druhý rok po sobě. Ovšem určení toho kdo je jedničkou závisí především na tom, jaký druh hodnocení chceme. Některá média tuto alianci posunula na pozici největšího prodejce na první místo před Volkswagen. Ovšem důležité je zde zda se bere v potaz prodej těžších vozů jalo jsou tahače či autobusy. Volkswagen do svých čísel totiž tyto vozy zahrnuje a tak některá média vzala číslo od Volkswagenu a udělala jedničku zase z něj.

Ale tím zmatky nekončí. Automobilky mají navíc různé definice toho co je to lehký a těžký vůz. A tak se někde SUV dostávají do kategorie či oné. Jaká je tedy odpověď? Pokud budeme brát v potaz prodej lehkých užitkových vozů, zde vítězí aliance Renault-Nissan-Mitsubishi. Pokud ale budeme zahrnovat všechny druhy automobilů, pak jako vítěz vzejde Volkswagen. Nejlepší bude počkat si na zveřejnění výsledků organizace výrobců automobilů OICA.