Mít automobil po kuřákovi není nic příjemného. Pojďme se podívat na způsoby jak dostat nepříjemný zápach z vozu pryč.

Nepříjemný zápach

Možná že jste si také někdy koupily ojetý vůz, který před vámi vlastnil náruživý kuřák, který svůj koníček provozoval i ve voze, ze kterého se poté linul nepříjemný zápach. Člověk si nejdříve myslí, že se vše časem vyvětrá, což ovšem není tak úplně pravda a tak vás odér tabáku praští přes nos pokaždé, když do vozu nastoupíte. Je však několik způsobů jak se zápachu zbavit.

Vysát a umýt

Jedním z nich je interiér automobilu pořádně vysát a umýt. Potřeba nevynechat žádnou část automobilu. Používejte přípravky k tomu určené, přípravky na pohlcování zápachu, případně i roztok vody a kuchyňského octa. S tím spolehlivě vše uklidíte a na rozdíl od jiných chemikálií neublížíte interiéru. Automobil nechte i co nejdéle větrat, ideálně na slunci. Vyjměte z vozu také vše, co lze důkladně vyčistit.

Tepování

Pokud bude zápach i nadále přetrvávat, nezbyde vám nic jiného, než se pustit do tepování sedadel a čalounění. To můžete svěřit buď odborné firmě, nebo si pořídit tepovač a pustit se do toho sami. Pro začátek je nejlepší použít jedlou sodu, která může zápach ze sedadel neutralizovat. Pokud se nepodaří, přijdou na řadu chemické neutralizátory pachů. Pokud ani ty nepomohou, budete se muset pustit do tepování mokrou cestou.

Čištění klimatizace

Svůj podíl na zápachu může nést také klimatizace. Zápach se může držet v dýchacím ústrojí vozidla. Je dobré začít výměnou kabinového filtru a dezinfekcí klimatizace. Zaručeným způsobem bude také generátor ozónu, který pronikne do každé skuliny a zápach zlikviduje. Tuto službu nabízí některé autoservisy a její cena je do 500 korun.