Dokážete si představit, že bysta za elektromobil zaplatili méně než za klasický automobil? Zní to docela bláznivě, ale podobná věc se skutečně můžete stát.

Stále příliš drahé

O elektromobilech se toho v poslední době namluvilo již hodně, ale v porovnání s vozy s klasickým konvenčním motorem jich je ještě pořád jako šafránu. Zákazníci se do nákupu elektromobilů zatím příliš nehrnou a důvodů je hned několik. Nejen že mají tyto vozy poměrně malý dojezd na jedno nabití a není je možné nabíjet zrovna kdekoliv, zároveň je jejich pořizovací cena velice vysoká.

Poslední jmenovaný faktor by však mohl být minulostí. Cena vozu je totiž navyšována především cenou za lithium-iontové baterie, jejichž náklady na výrobu by měly v příštích letech výrazně klesat. Pokud se předpověď skutečně potvrdí, pak budou elektromobily stát stejně, jako současné vozy se spalovacími motory a to již v roce 2024. Pak by se mohly dokonce stát levnější.

„Prodej elektrických aut v příštích letech zcela jistě poroste, avšak ceny baterií musí ještě klesnout, aby trh elektromobily přijal v masovém měřítku,“ uvedl analytik Colin McKerracher.

Výhody pro elektromobily

Ve světě je nákup elektromobilů podporován i nejrůznějšími výhodami. Některé dostávají velké slevy, jinde zase mohou používat pruhů vyhrazených pro MHD či parkovat ve vyznačených zónách. U nás však takovýto způsob motivace zatím pokulhává. I to je důvod, proč tvoří prodeje elektromobilů na českém trhu jen nevýrazný podíl.

Příkladem může být oblíbený hatchback Golf. Český ceník tohoto vozu startuje na 414 tisíci korunách, elektrický e-Golf stojí minimálně dvojnásobek této částky. Snížení cen bychom se mohli dočkat už s příchodem elektrické rodiny I.D. Právě hatchback má být duchovním nástupcem e-Golfu. Automobil vstoupí do produkce někdy kolem konce příštího roku.